Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyresgästföreningen: En bra bostad till en rimlig kostnad!

En hel del i Västerås bestäms inte bara i Västerås. En del beslut fattas i Stockholm. Och en del beslut fattas i Bryssel.

Annons

Men när det gäller bostadspolitiken så har medlemsstaterna i EU en relativt stor självbestämmanderätt. Det visar den senaste utvecklingen. Det har nämligen varit en spännande vår och sommar i bostadspolitikens Sverige. Efter valet 2006 samtalade Hyresgästföreningen med Fastighetsägarna och allmännyttiga bostadsföretagens SABO om hur ett framtida hyressättningssystem skulle se ut. Samtalen utgick från Mats Odells, minister med ansvar för bostadsfrågor, tydligt uttalade åsikt att det är bostadsmarknadens parter som ska forma bostadsmarknadens villkor.

Hyresgästföreningen agerade konstruktivt - om vi får säga det själv - och genomförde bland annat en utredning som presenterade grunderna för ett utvecklat hyressättningssystem. Men Fastighetsägarna hade under samtalen en mycket hög svansföring och var inte beredda att kompromissa.

Fastighetsägarna hade tidigare valt att anmäla systemet till EU-kommissionen och var under samtalen inte intresserade alls av att lösa frågan inom Sveriges gränser. Låt EU bestämma, dom kommer hålla med oss var budskapet från Fastighetsägarna. Och eftersom Mats Odell så tydligt höll med Fastighetsägarnas syn att det svenska systemet strider mot EG-rätten, så valde Hyresgästföreningen att lämna samtalen.

Fastighetsägarna satte alltså allt på ett kort: att EU skulle finna att det svenska systemet strider mot EG-rätten. Men att satsa allt på ett kort är en riskabel strategi. "Marknadshyror inget EU-krav" är rubriken på DN:s artikel 2007-07-13. Tidningen har intervjuat chefen för den enhet inom EU-kommissionen som hanterar Fastighetsägarnas anmälan. Han avfärdar i princip helt Fastighetsägarnas anmälan. Och kommissionen vill tydligt att frågan om hyressättningssystem avgörs av parterna i Sverige. Med andra ord så var Fastighetsägarnas höga svansföring utan täckning.

Organisationen satte allt på ett kort och förlorade stort. Nästan lika pinsamt är det för Mats Odell som ju ställde upp på Fastighetsägarnas verklighetsbeskrivning.

Allt detta innebär att vi är tillbaks på ruta ett. Parterna på den svenska bostadsmarknaden ansvarar för den svenska bostadsmarknaden. Vilket hyressättningssystem ska vi ha i Sverige? Behöver det nuvarande systemet ändras? I så fall hur? Mycket är oklart inför hösten. Men en sak är säker. Om Hyresgästföreningen ska delta i några samtal kring hyressättningssystemet måste samtalen utgå från hyresgästernas rättigheter till en bra bostad till en rimlig kostnad. Vill man något annat så kommer vi inte att samtala. Villkoren för Västerås hyresgäster, Mimer och de privata hyresvärdarna kommer i vilket fall som helst inte att styras från Bryssel.

Per-Arne Setterholm

Styrelseledamot i Hyresgästföreningen Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons