Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyresgästföreningen: Håll dig till sakfrågan, Lars Luttropp!

Annons

Hyresgästföreningens ska arbeta för hög kvalitet i medlemmarnas boende. Bra bostäder till rimliga hyror, helt enkelt. Det är vad vi vill debattera här i Västerås.

I sin debattartikel i VLT den 1 mars rafsar Lars Luttropp, styrelseordförande i Mimer, ihop inte mindre än tre ämnen som både för in debatten på nya banor och som kompromissar med sanningen.

För en politiker med Luttropps erfarenhet imponerar debattekniken föga. Vi tror nämligen att han är medveten om att han hanterar fakta på ett oansvarigt sätt, för att motivera att han ger Mimer uppdraget att göra vinster.

Den här debatten borde handla om värdet av att ha en bra bostadspolitik med sociala hänsyn och värdet av ett starkt Mimer, som verkar inom lagstiftningens ramar. Nu handlar Lars

Luttropps artikel om vilka förändringar av bostadspolitiken som han drömmer om.

Låt oss beskriva felaktigheterna i Luttropps artikel:

1. Allbolagen heter den lag som stadgar att allmännyttan ska drivas utan vinstsyfte. Detta är norm för hyresuttaget inom allmännyttiga bostadsföretag.

Lagen gäller.

Att Luttropp har synpunkter på detta, eller att SABO har andra idéer, förändrar inte lagen. Idéer kan på sikt förändra lagar, visst, men det sker inte på mandat av Lars Luttropp. Normalt sett är riksdagen inblandad också.

2. Lars Luttropp är bekymrad över Mimers lånebörda, det kan vi känna både förståelse och respekt för. Men höga lån ger inte automatiskt hög utdelning i modellen för allmännyttans hyressättning.

Inom ramen för självkostnadsprincipen och för den bruksvärdeshyra som vi använder vid hyressättningen finns utrymme för bolagen att få ersättning för räntekostnader liksom andra förekommande kostnader.

Allmännyttan är en bostadssocial konstruktion - inte ett marknadsanpassat bolag.

3. Hyressättningsavgiften finns för att finansiera det kollektiva hyressättningssystemet. Hyresgästföreningen tar in avgiften för att kunna föra hyresförhandlingar för alla hyresgäster.

Avgiften kostar inte Mimer något. Det är hyresgästerna som betalar. Det var regeringen Bildt som lagstadgade om hyressättningsavgiften, som är frivillig för alla hyresgäster.

Luttropp vet detta, men vill göra billiga poänger på att Hyresgästföreningen har en hög omsättning.

Lars Luttropp vet bättre än att fara med lögner i den offentliga debatten. Hyresgästföreningen fortsätter gärna den här debatten men föredrar då att föra in den på sakfrågan igen: den svenska bostadspolitikens ambition att ta sociala hänsyn i hyressättning och allmännyttans grundläggande uppdrag. Det är den diskussionen Hyresgästföreningen och företrädare för Mimer borde föra, för både medlemmarnas och hyresgästernas bästa.

Kenneth Nilsson

kommunikationschef

Georg Hardt

utredare

Hyresgästföreningen

Region Aros-Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons