Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyresgästföreningen: Höjda hyror löser inget

Annons

Marknadshyresutredningens förslag, som innebär rejäla hyreshöjningar för hyresgästerna i Västerås, har fått massiv kritik av de allra flesta remissinstanserna. Lars Luttropp är besviken och menar i VLT att detta motstånd försvårar en "effektiv och dynamisk bostadsmarknad".

I sin fascination inför höga hyror som lösningen på bostadsproblemen, går Lars Luttropp att jämföra med den grånade köpmannen som förlorar kund efter kund, och som reflexmässigt reagerar genom att ständigt höja priserna på sina varor. Men resultatet blir endast färre kunder och en alltmer ensam och bitter köpman. En ond spiral.

Låt oss därför slå fast att lösningen på bostadsmarknaden inte ligger i att höja hyrorna. Redan idag möter hyresrätten konkurrens från andra boendeformer. Att i den situationen höja hyrorna leder bara till hyresrätten prisar ut sig. Det som krävs är istället ett samlat grepp från det allmänna och branschen. Behåll de allmännyttiga bostadsföretagen utan vinstsyfte - även hyresgäster ska ha rätt att bo till självkostnad! Dubbelbeskattningen på hyresrätter måste slopas. Låt hyresgästerna få göra avdrag på hyran för kapitalkostnader, som bostadsrättsinnehavare och villaägare får göra idag.

Stärk konkurrensen i byggsektorn - gärna i den globala ekonomin - och få igång byggandet av bra hyresrätter. Låt staten erbjuda investeringsbidrag, och kommunerna mark till rimliga priser.

På detta vis kan vi stärka hyresrätten som boendeform och säkra framtidens behov av goda bostäder till alla, med rimliga hyror.

Georg Hardt

Hyresgästföreningen Aros Gävle

Hans Ohlsson

Hyresgästföreningen Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons