Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyresgästföreningen skjuter på budbäraren

Annons

Hyresgästföreningen kritiserar i en debattartikel den 30 maj renhållningsstyrelsen för den föreslagna höjningen av renhållningstaxorna i Västerås. Orsaken till taxehöjningen är, som Hyresgästföreningen skriver, framför allt den skatt på avfallsförbränning som riksdagen väntas fatta beslut om den 2 juni.

Renhållningstaxorna har förvisso höjts kraftigt under de senaste tio åren. Orsaken är den miljöpolitik, som EU och Sveriges riksdag beslutat om. Denna politik har också legat till grund för de beslut som fullmäktige i Västerås fattat om avfallsplaner med mera. Tanken bakom politiken är att lösa de stora problem som avfallet orsakar miljön.

Det är framför allt besluten om förbud mot deponering av brännbart avfall och organiskt avfall som drivit på kostnadsutvecklingen. Eftersom riksdagen samtidigt beslutat om skatt på deponering och nu även förbränning finns det tydliga ekonomiska incitament att verkligen ställa om avfallshanteringen på det sätt vi framgångsrikt gjort i Västerås. Gör vi inte det får i stället betala ännu mer skatt än vad vi gör idag.

Som exempel kan nämnas att utsorteringen av bioavfall gör att vi "slipper" betala cirka 3 miljoner i förbränningsskatt. Att biogasen som produceras av bioavfallet dessutom kan användas för att köra stadens bussar och förbättra böndernas jordar är ytterligare en bonus.

I kommunens avfallsplan från förra året finns en rad åtgärder för att förbättra utsorteringen av material ur avfallet. Detta är en bra väg att sänka de nuvarande kostnaderna för skatt på avfall som deponeras och förbränns. Hyresgästföreningen har på ett förtjänstfullt sätt hjälpt till i arbetet att ställa om avfallshanteringen. Vi hoppas att vi även fortsättningsvis får stöd från Hyresgästföreningen i detta arbete.

Avslutningsvis vill vi nämna att renhållningsstyrelsen och Vafab Miljö starkt kritiserade förslaget om skatt på avfallsförbränning eftersom vi ansåg att detta var ett styrmedel som inte behövdes. Vi har även varit aktiva i kommunernas branschorganisation för renhållning - Avfall Sverige - för att förhindra avfallsskatten. Vi utgår från att även Hyresgästföreningen agerat i denna riktning.

Gunila Rickman

Per Nilsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons