Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyresgästföreningen skräms inte

Annons

Nej, Fastighetsägarna. Hyresgästföreningen är inte ute och skräms i onödan. Vi använder Fastighetsägarnas egna uträkningar för att visa vad Fastighetsägarnas anmälan till EU-kommissionen kan komma att innebära för Sveriges hyresgäster. Om Fastighetsägarna inte längre står bakom siffrorna i anmälan, så dra då tillbaka anmälan!

Låt oss se på fakta i målet. Fastighetsägarnas rapport Offentligt stöd till kommunala bostadsföretag har granskat bokslut 2002 för de allmännyttiga företagen i Sverige. Rapporten finns på www.fastighetsagarna.se.

Granskningen av Byggnads AB Mimer återfinns på sidan 10 i rapporten. Uträkningen visar, enligt rapporten, att Mimer har ett "konkurrenspåverkande stöd" på 46,3 miljoner kronor. "Stödet" hänförs till att vinsten inte är tillräckligt stor (eller enligt Fastighetsägarnas formulering "kostnad för eget kapital" är för låg). Det är detta "stöd" som Fastighetsägarna vill ha bort genom anmälan till EU-kommissionen. Och om stödet försvinner, och kostnaderna därmed ökar, då måste Mimer förstås kompensera sig i form av hyreshöjningar. 46,3 miljoner kronor motsvarar en hyreshöjning på 6,5 procent. Ärligt talat, Fastighetsägarna: vilken annan lösning finns?

Krister Nilsson och Per-Åke Eriksson skriver i sitt inlägg att "Hyreslagstiftningen har resulterat i konstlat höga hyror i väldigt många svenska kommuner". Vi välkomnar att Fastighetsägarna delar vår åsikt att hyrorna är för höga. Vi vill stillsamt påpeka att det är mycket enkelt för en fastighetsägare att sänka sina hyror, om hyrorna är "konstlat höga".

Om Fastighetsägarna menar att hyran borde ligga på en lägre nivå, då är det bara att sänka hyran. Upp till bevis, Fastighetsägarna, i vilka kommuner är hyran "konstlat hög" och kommer att sänkas av er?

Georg Hardt

Hans Ohlsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons