Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyresgästföreningen: Våga lyssna på Västeråsarna!

Annons

Västeråsalliansens gruppledare försöker den 5 juni att dämpa västeråsarnas upprördhet kring ombildningsplanerna. Hyresgästföreningen beskylls för att ha ställt frågan på ett -felaktigt sätt- och när vår opinionsundersökning presenteras är den -vinklad-.

Vi ska kanske inte vara så förvånade att Västeråsalliansen på olika sätt försöker komma ifrån grundproblemet att Mimerstyrelsen den 14 februari beslutade uppdra till Mimers vd att genomföra ombildningsprogrammet, som enligt styrelsens eget beslutsunderlag omfattar 473 plus 3 800 lägenheter. Västeråsalliansens företrädare anser tydligen att en del västeråsares intresse för ombildning framför allt i de centrala delarna av Västerås väger tyngre än det stora flertalets åsikt att ombildningsprogrammet ska stoppas.

Vi tycker att gruppledarna underskattar västeråsarnas intellektuella förmåga om de tror att vår formulering är det enda underlag som finns för att kunna besvara frågan. Ombildningsprogrammet har ju varit förstasidesnyheter i Västerås hela våren. Det är betecknande att gruppledarna inte själva föreslår en formulering som skulle vara bättre. Frågan är rätt ställd och västeråsarna har gett tydliga svar: En majoritet är negativa till ombildningsprogrammet. Varannan västeråsare vill ha en folkomröstning om ombildningsprogrammet.

Dessutom är det uppenbart att trots flera månader av diskussion har Västeråsalliansens företrädare inte förstått varför så många västeråsare reagerat negativt på det beslutade ombildningsprogrammet. Det är inte för att vi har någonting emot bostadsrätter, och det är inte för att vi har någonting emot att vi ska eftersträva -blandade upplåtelseformer-. Det är inte heller för att vi inte tar integrationsproblematiken på stort allvar.

Vi anser helt enkelt att en relativt stor och ekonomiskt stark allmännytta som finns i Västerås, är det bästa verktyget för Västerås stad att ta sitt bostadssociala ansvar och erbjuda alla västeråsare rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Bostads AB Mimers möjligheter att leva upp till dessa förväntningar får inte förskingras. Att åderlåta bostadsföretaget genom försäljning av de mest attraktiva lägenheterna, som är innebörden av ombildnings-programmets första fas, innebär bara en kortsiktig ekonomisk förstärkning.

Dessutom vet vi att ombildning i befintligt bostadsbestånd ofta leder till stor oro bland de boende, skapar splittring och missämja och tvingar fram omflyttningar. Då är det bättre att bygga blandat ifrån början, med en tredjedel vardera av hyresrätt, bostadsrätt och egnahem.

Vi anser därför att kommunen inte agerat på ett seriöst sätt i frågan. Mimers ombildningsprogram hastades igenom från början. Stora delar av hyresgästerna och allmänheten är negativa till idén. Vi uppmanar Västeråsalliansen att backa från ombildningsprogrammet och istället inleda en dialog med oss som hyresgästernas före-trädare i frågan Hur ska hyresboendet i Västerås bli ännu bättre?

Mimers styrelsemajoritet har tidigare i ett öppet brev ställt ett antal insinuanta frågor. Utrymmet tillåter oss inte att besvara dessa frågor och vi bedömer inte att denna debatt har något större allmänintresse, men vi hänvisar ändå till vår webbsida http://www.hyresgastforeningen.se (Region Aros-Gävle) där frågorna bemöts.

Hans Ohlsson

Ordförande Hyresgästföreningen Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons