Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyresmoms ger lägre hyra

Annons

Riksdagsledamoten Jörgen Johansson (c) skriver den 29 november att förväntningarna på nya bostadsministern Mona Sahlin är höga. Vi instämmer och hoppas att Sahlin till skillnad från företrädaren Lars-Erik Lövdén tar sitt ansvar i frågan om moms på bostadshyra.

Johansson hävdar att ett av de största problemen på bostadsmarknaden är att det byggs bostäder i försäljningssyfte, inte i förvaltningssyfte. Detta är ett resultat av att hyresrätten förfördelas. Tyvärr innebar hyressättningsutredningens betänkande som kom i september i år att hyresrätten inte heller i framtiden ges samma möjligheter som bostadsrätten. Så länge bostadsrätten flyttar fram positionerna på bekostnad av hyresrätten kommer försäljning alltid att prioriteras före förvaltning, med högre byggkostnader tillika hyresnivåer än nödvändigt som följd.

I dag är skattetrycket på nya bostäder 65 procent och 55 procent på befintliga. Nya bostäder beskattas lika hårt som whiskey! Vi menar att moms på bostadshyra är det enskilt bästa, och på kort sikt den mest effektiva åtgärden, för att byggandet ska bli billigare och hyrorna lägre. Genom att momsbelägga hyran med förslagsvis 6 procent ges fastighetsägare eller entreprenörer möjligheten att göra avdrag för moms på exempelvis förvaltning och fastighetsskötsel.

Detta tillåter inte dagens regelverk. Men för att möjligheten ska kunna utnyttjas krävs en förändring av EU:s momsdirektiv. EU-kommissionen har öppnat dörren för en sådan förändring, men det krävs aktiva politiska åtgärder för att övertyga ministerrådet och verkligen få förändringen till stånd.

Vi hoppas att Mona Sahlin tar ett större ansvar i denna fråga än sin företrädare. Bara då kan hyran för nya lägenheter bli 1 000 kronor lägre i månaden och 500 kronor lägre för befintliga lägenheter.

Jörgen Johansson efterlyser långsiktigt hållbar bostadsproduktion och förvaltning. Det är viktigt att påpeka att fastighetsägare livnär sig på hyresrätten och värnar den. Vår snittmedlem har en och en halv fastighet och närheten till hyresgästerna är en av medlemmarnas största styrkor. Här handlar det inte om att göra snabba klipp utan om att förvalta både fastigheter och företagsnamn.

Vi instämmer i att bostadsmarknaden är på tok för komplex för att en generell bostadspolitik ska fungera. Men oavsett lämplig politik är grundproblemet att det byggs för få nya bostäder. Flera utredningar visar att om Mälarregionen ska nå fortsatt tillväxt måste bostadsbyggandet fördubblas.

Antalet nya bostäder per invånare i Västerås är i dag större än för tiotalet år sedan. Men den utvecklingen gäller inte andra stora kommuner i närheten, exempelvis Uppsala och Örebro.

Det går att skylla den för låga nyproduktionen på bristande konkurrens på byggmarknaden men det är sannolikt en förenkling av problemet. Definitivt är, att genom moms på bostadshyra, skapas möjligheten till betydligt billigare byggande och följaktligen lägre hyror.

Den möjligheten skulle våra medlemmar ta.

Andreas Sjöberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons