Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyresrätter behövs

Annons

?Lokala borgerliga politiker har i majoritetsställning ett stort ansvar för att hålla uppe bostadsbyggandet?, skriver VLT på ledarsidan den 16 november.

I nuläget har vi en relativt god balans på bostadsmarknaden i Västerås. Detta kan dock mycket snabbt övergå i besvärande brist på bostäder. Det är därför inte svårt att hålla med VLT om att den nya moderatledda majoriteten har ett tydligt ansvar för att klara bostadsförsörjningen.

Västerås växer med omkring 1 000 nya invånare varje år. Därför behöver det årligen byggas omkring 500 nya bostäder. För att klara detta behövs god framförhållning vad gäller mark, översiktsplaner, detaljplaner etcetera.

Det är viktigt att det byggs, men det är även viktigt vad som byggs. För att vi långsiktigt ska klara en god bostadsförsörjning behöver vi bygga både småhus, bostadsrätter och hyresrättsbostäder. Vårt mål var att det skulle finnas minst 30 procent hyresrätter i nya bostadsområden.

Den borgerliga regeringens beslut att dra in de statliga stöden till byggandet av hyresrätter innebär tyvärr ett tvärstopp för nya hyresrätter redan från den 1 januari 2007. Det är illavarslande eftersom nya hyresrätter behövs.

I det korta perspektivet drabbar detta direkt de unga västeråsare som drömde om en egen liten lägenhet i kvarteret Kleopatra. Långsiktigt leder en framtida brist på hyresrätter till en utarmning av hela bostadsmarknaden.

@Byline - endast namn:Britt Sandström

gruppledare (s) i fastighetsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons