Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Brasilien lever var fjärde i fattigdom

Annons

På söndag är det val i Brasilien. Opinionsundersökningarna har länge pekat på en promenadseger för president Luiz Inácio Lula da Silva. "Lula" är den fattige skoputsarpojken som blev fackligt aktiv, partiledare för arbetarpartiet PT och så småningom president.

Under den senaste månaden har Lula sett ut att vinna valet med god marginal. Men i förra veckan avslöjades att regeringspartiet försökt att köpa handlingar för att smutskasta motståndarna. Skandalen har gett den främsta oppositionskandidaten, Geraldo Alckmin, från det liberala partiet PSDB - om inte vind, så i alla fall en liten pust - i seglen. I likhet med det franska valsystemet sker en andra valomgång mellan de två främsta kandidaterna om ingen kandidat får mer än 50 procent av alla giltiga röster. Alckmin ställer nu sitt hopp till att en andra omgång blir av.

För oppositionen har de skandaler som Lulas arbetarparti varit inblandat i varit ett återkommande tema i retoriken. För ett år sedan var det få som trodde att Lula och arbetarpartiet PT (Partido dos Trabalhadores) skulle kunna återhämta sig.

Det började med anklagelser om röstköp i kongressen. Många partier granskades och skandaler avslöjades på flera håll. En rådgivare till arbetarpartiet åkte fast i en flygplatskontroll med 100 000 amerikanska dollar (750 000 svenska kronor) - i kalsongerna. Skandalerna häcklades flitigt vid karnevalen år 2006 och folkets förtroende för Lula rasade - men återhämtade sig snabbt.

För arbetarpartiet PT var dock skandalerna ett hårt slag. Sedan PT bildades har man haft etik och moral som vägledande principer. Partiet har allmänt betraktats som "det rena partiet". Men när partiet hamnade i maktposition ställdes de inför en ny verklighet.

- Jag tror att röstköpen kan förklaras - men självfallet inte försvaras - av att PT hade svårt att hitta stöd i kongressen, säger Sveriges ambassadör i Brasilien, tidigare vice statsminister Margareta Winberg.

- Lula gick till val 2002 i en mycket bred politisk allians. När Lulas parti sedan kom i regerande ställning och ville genomföra sin valagenda kom alliansens meningsskiljaktligheter i dagen. Kanske trodde man sig lösa detta genom att köpslå med kongressledamöterna.

Några bevis för att president Lula beställde eller ens hade kännedom om röstköpen har inte framkommit. Men hans närmaste man, samordningsministern José Dirceu tvingades lämna regeringen och blev sedan utesluten ur kongressen, misstänkt för att ha varit den som orkestrerat röstköpen. Även finansministern fick lämna regeringen efter att ha konfronterats med att ha ljugit.

Men enligt brasilianska statsvetare har de senaste årens politiska skandaler ingen större betydelse när de fattigaste skall välja sin presidentkandidat.

- Lulas arbete för de fattigaste i Brasilien har lett till det starka stöd han har i dag, säger Margareta Winberg. Hon berättar att hunger och fattigdom stod i centrum för Lulas valkampanj år 2002. Det är ett av de områden där presidenten kämpat hårt för att leva upp till sina vallöften.

Lulas regering har infört penningstöd till de allra fattigaste. Det största stödet är Bolsa Família (ungefär "Familjebidraget") som i dag delas ut till 11 miljoner familjer. Bidraget kan vara upp till 120 brasilianska realer i månaden (ungefär 400 svenska kronor). Närmare en fjärdedel av alla brasilianare lever i fattigdom. För dessa har tillskottet varje månad en stor betydelse. Likaså har Lula nästan dubblerat minimilönen till nuvarande 350 realer (cirka 1 150 kronor). Det ger en rejäl inkomsthöjning för de fattigaste familjerna. I kombination med en stark ekonomi, låg inflation och sjunkande livsmedelspriser har de fattigaste familjerna fått en bättre levnadssituation, även om de ekonomiska klyftorna i Brasilien alltjämt är bland de största i världen.

Karin Wallensteen

Efter fyra år vid makten ser president Luiz Inácio Lula da Silva ut att bli omvald i de brasilianska valen den 1 oktober 2006. Men för president "Lula" har mandatperioden bjudit på många prövningar, skriver Karin Wallensteen, Brasilia.

Foto: Pressens bild

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons