Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I dag: Israels viktigaste dag

Annons

Jerusalem

Idag har hela Israel och ledarna i varenda arabstat i Mellanöstern en enda sak i huvudet. De väntar alla på nyheterna från världens viktigaste överläggning som sker i kväll i Washington, när Israels statsminister Ehud Olmert träffar president Bush.

Det är första gången de möts som ledare för sina länder. USA är Israels enda riktiga vän i världen och Israel är USA:s enda pålitliga partner i Mellanöstern, där Israel är den enda demokratin. Men Bush och Olmert vet att det inte räcker med vänskap. De måste också komma överens om tagen för att: Stoppa palestini-erna från att slå ihjäl varand- ra i stor skala i Gaza. Hindra nya terrorangrepp mot Israel, där det just nu är ganska lugnt. Se till att Iran inte bombar sönder Israel, som israelerna idag bävar för.

För Israel hänger den närmaste framtiden på om Olmert nu lyckas få Bush någorlunda med på sin plan att tömma 90 procent av Västbanken längs Jordanfloden på israeliska bosättningar och låta palestinierna ta hand om området. Ungefär på samma sätt som Sharon gjorde med Gaza.

EU, dit Sverige hör, vill att Bush ska pressa Olmert till att förhandla med palestinierna om Västbanken i stället för att bara lämna över. I en sådan förhandling skulle Jerusalem bli en nyckelfråga. Palestinierna vill ha Jerusalem men Israel vill inte släppa taget om sina heliga platser. Utsikterna att komma överens är små. Det vet Jan Eliasson och de andra utrikesministrarna i Europa. Det vet Göran Persson och det vet Bush.

Israel är ett beväpnat land. Men de unga soldaterna i gatuvimlet här i Jerusalem är avspända och turisterna har återvänt efter den senaste palestinska terrorsäsongen. Man går lika ostörd som i Västerås i Jerusalems sommarvarma gränder, där Jesus släpade korset han skulle korsfästas på och araber nu säljer krucifix åt turisterna.

Här ligger olika slags kristna kyrkor, muslimska moskéer och judiska böneplatser grannar med varandra. Här sker sällan några bombattentat av den enkla anledningen att araberna som bor här tjänar pengar på turisterna och inte vill att de ska skrämmas bort. Det känns overkligt att grannsämjan här plötsligt skulle förstöras av politiska beslut över Jerusalembornas huvuden.

Mötet mellan Bush och Olm- ert är ett propagandanummer i världsklass. Olmert har laddat med att skicka sin egen Condoleezza Rice, det vill säga sin populära kvinnliga utrikesminister Tzipi Livni, att träffa palestiniernas president och lova honom pengar till medicin och läkarvård åt palestinierna. Han har haft ett gäng politiska takti- ker från Jerusalem på plats i Washington sedan förra veckan för att kratta i manegen.

Bush har för sin del satt av sex timmar till överläggningarna med Olmert och Vita Huset. Han och Laura bjuder Olmerts på en privat middag och han har fixat ett framträdande åt Olmert inför alla senatorer och kongressmän. En politisk markering inför hela USA som Sharon aldrig fick under sina många besök i Washington.

Här i Israel betraktas Olmert som Amerikas favoritjude. Han talar utmärkt engelska och är jämngammal med Bush. Dessutom ungefär lika lång - en poäng när de ska fotograferas tillsammans. När Olmert var borgmästare i Jerusalem flög han ofta till New York över veckoskiftena och har fortfarande rader av kompisar bland amerikanska judar. Många av dem har en ganska mjuk politisk syn på Israel och ser gärna ett närmande till palestinerna. Olmerts medelvägspolitik passar dem bra.

Tidningarna i Israel är fulla av goda råd till Olmert från politiska förstå-sig-påare av alla kulörer. En del varnar honom för att det inte räcker med charm. Han måste vara konkret också. Andra varnar honom för att trycka för hårt på sin utrymningsplan. Därför att Bush måste hålla sig väl med Europa för att få åtminstone ett visst stöd från Tyskland och Frankrike i den fortsatta Mellanösternpolitiken.

I grunden står Olmert stark. Israels ekonomi går för högtryck och hans koalition i riksdagen i Jerusalem har hållit. Dessutom: Israelerna skrattar igen. Tanterna i Tel Aviv guppar obekymrat i Medelhavets vågor medan unga män joggar omkring på stranden. Allt detta kan ändras. Men idag skiner solen över Israel.

Anders H Pers

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons