Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I den vardagliga politiken kommer socialdemokraterna inte ifrån avvägningar och omprövningar.

Annons

Socialdemokraterna angrep ensidigt den borgerliga regeringen i första maj-talen. Det hör visserligen till spelet, men kan urholka den egna trovärdigheten.

Det är tydligt att ombytta roller i politiken i varje fall piggar upp första majdemonstrationerna. Socialdemokraterna hade fler personer än på många år i sina demonstrationståg. Även om det är långt ifrån forna tiders deltagande är det tydligt att förlusten av makten har skakat om och vitaliserat de socialdemokratiska anhängarna. Nu är det rak oppositionspolitik som gäller. Och det är onekligen slagkraftigare att angripa regeringens politik än att själv i regeringsställning varna för oppositionens förslag.

Socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog sparade inte på krutet när hon talade här i Västerås. Politiken framställdes som en kamp på liv och död, där klassamhället hotade bakom hörnet. Hon kritiserade regeringens omläggning av

a-kassan och avskaffandet av fastighetsskatt och förmögenhetsskatt. Bilder av ökade klyftor och fler hembiträden lyftes fram, liksom en framtida "platt" skatt.

Ulvskog talade länge mot planerna på att överlåta hela eller delar av sjukhus åt privata aktörer. Hon varnade för att "utförsäljningar" är oåterkalleliga och menade att Fredrik Reinfeldt hade vilselett väljarna i valrörelsen. Socialdemokraterna uppmanades att driva så bra kampanjer att utförsäljningar skulle bli omöjliga. Ulvskog framhöll betydelsen av att kunna påverka sjukvården genom demokratiska beslut.

Partiledaren Mona Sahlin framhöll i sitt tal i Kalmar att socialdemokratin behöver förnya sig. Även Ulvskog erkände att partiet hade begått misstag, men var inte konkret. Det handlade främst om att socialdemokraterna inte hade orkat driva en tillräckligt solidarisk och rättvis politik. Det låter snarast låter som kritik från vänster av den tidigare regeringens insatser. Marita Ulvskog lovade också en återställare med råge. A-kassan skulle återställas till 80 procent, och fler skulle ha den högsta ersättningsnivån.

I övrigt handlade talet mest om kritik av regeringen. Ulvskog tyckte att avskaffandet av förmögenhetsskatten främst gynnade de rika. Men samma argument kan användas mot den tidigare socialdemokratiska regeringens borttagande av arvskatten. I båda fallen handlar det om en avvägning mellan skattens oönskade effekter och fördelningspolitik. Ulvskog menade att regeringen genom att avskaffa värnskatten skulle införa en "platt" skatt, där alla betalar samma procent av sin inkomst i skatt. Men värnskatten är ett avsteg från principerna i den av socialdemokraterna genomförda stora skattereformen. Marginalskatten skulle aldrig bli över 50 procent, men med krisårens "värnskatt" lades ytterligare några procentenheter på för högre inkomsttagare. Även om värnskatten försvinner skulle det således finnas två skatteskalor, där de som tjänar mer betalar mer.

Nu kan det kanske tyckas orimligt att kräva nyanserade resonemang i första maj-tal. Där är det av tradition rak agitation som gäller. Men i den vardagliga politiken kommer socialdemokraterna inte ifrån avvägningar och omprövningar. Och då kan de överdrivna angreppen på den borgerliga regeringen och rundhänta löften om återställare bädda för framtida svekdebatter.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons