Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idrottsrörelsens självständighet behöver värnas

Annons

I dag startar Riksidrottsmötet i Västerås där delegaterna bland annat ska välja en ny ordförande för Riksidrottsförbundet. År 2001 i Gävle valdes Gunnar Larsson till ny ordförande efter Arne Ljungqvist. Larssons fyra år som ledare för landets största folkrörelse har inneburit att idrottens självständighet har naggats i kanten.

Under sin ordförandetid har det förra kommunal-rådet i Göteborg skrivit debattartiklar med ledande företrädare för det socialdemokratiska partiet och inte tvekat att på olika sätt berömma ledamöter av landets regering. Sam-tidigt har det varit mycket tyst i kommentarerna angående övriga partiers idrottspolitiska program och utspel. Under lång tid har Riksidrottsförbundet varit noga med att värna om partipolitisk neutralitet och gjort det bra, men Gunnar Larsson har brutit den traditionen.

För oss liberaler är det oerhört viktigt att värna idrottens självständighet. Idrottens samhällsnytta är stor och den ska premieras via statsbidrag, men regeringen ska inte detaljstyra hur resurserna används. Det är påtagligt hur idrotten engagerar, aktiverar och stimulerar människor. Det är en vital folkrörelse och det innebär att dess medlemmar själva bör få bestämma, ta ansvar och konsekvenserna av sina beslut.

Det så kallade Handslaget innebär att regeringen under en fyraårsperiod har avsatt en miljard kronor som riktar sig mot idrotten och dess föreningsliv. Målsättningen med Handslaget är att öppna dörrarna för fler, att värna om låga avgifter, öka resurserna till flickors idrottande, arbeta mot drogmissbruk och att prioritera samarbetet med skolorna. Folkpartiet anser att det är nödvändigt att idrotten får mer resurser, men samtidigt undergräver regeringen idrottens självständighet genom att bifoga en detaljerad kravspecifikation angående inriktningen för hur pengarna ska användas. Detta accepterar inte vi. Gunnar Larsson var så tillfredsställd över detta att han den 1 juli år 2003 skrev en gemensam debattartikel i Dagens Nyheter med socialdemokraterna Mona Sahlin och Ilmar Reepalu.

Under en tid har vi haft en hård debatt om spelfrågor i allmänhet och utländska spelbolags vara eller inte vara i synnerhet. Det är många som har ställt upp på den hårt reglerade spelmarknaden då idrotten får så mycket pengar tillbaka via Svenska Spel. Samtidigt ser vi hur spel över internet breder ut sig utan att idrotten får ett öre tillbaka från denna verksamhet.

Vi i folkpartiet anser att det är konstigt att idrotten etiskt kan försvara att ta emot pengar från spelautomater på olika restauranger. Ofta blir följden att mer berusade restauranggäster ger större resurser till idrotten! Riksidrottsförbundet har den senaste tiden inte direkt tagit några initiativ till debatt om olika problem med den svenska spelmarknaden såsom den utländska konkurrensen, EU-domar angående regleringsfrågor och de cirka 100 000 personer som har problem med sitt spelberoende.

När nu Riksidrottsförbundet får en ny ordförande är det viktigt att denna tydligt markerar idrotts-rörelsens självständighet gentemot partipolitiken och inte agerar så att misstanke om annat uppstår. Vi tror på idrotten som en oerhört samhällsnyttig och vital folkrörelse men också som en kraft som får bestämma över sina resurser och ta ansvar för sina olika beslut och dess konsekvenser.

Lennart Kollmats

Johan Storåkers

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons