Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idyll och våld i Europa

Annons

Europa är en myt. Myten om både idyll och våld. I den grekiska mytologin uppvaktar Zeus, i gestalt av en tjur, den vackra feniciska prinsessan Europa. Hon matar honom med blommor och fäster girlander kring hans horn. Leken övergår i allvar när Zeus våldtar Europa. -Myten kopplar samman motstridande tendenser-, skriver folkbildaren Carl-Göran Ekerwald i sin bok Vi goda européer. Om det europeiska kulturarvet (1995).

Ja, Europa står för många motsägelser: inte bara humanism utan också Auschwitz och Gulag är en del av det europeiska arvet. Även i dag: å ena sidan strävan att öppna gränser, att värna om mänskliga rättigheter, att främja kontakter och att slå vakt om minoriteternas rättigheter; å andra sidan främlingsfientlighet och intolerans. Både kosmopolitism och inskränkt nationalism, både humanism och barbari.

I dag genomgår Europa omvälvande förändringar. Allt fler länder i Central- och Östeuropa ansluter sig till det stora fredsfrämjande Europaprojektet. Det innebär ett hopp om demokratisering och ekonomiska framsteg efter år av misär och förfelat ideologiskt system. På kort tid har länder som Polen, Ungern och Tjeckien förvandlats från kommunistiska diktaturer till parlamentariska demokratier.

Men samtidigt får framgångarna inte skymma en oroande utveckling - ultranationalism och populism har på senare tid vunnit terräng. Det finns en risk att den folkliga främlingsfientligheten och intoleransen - riktad mot judar, muslimer, romer och homosexuella - som på senare tid fått fritt spelrum i de nya demokratierna i det gränslösa Europa, förenas med högerextrema och nynazistiska opinioner i Väst.

Också i Västeuropa har antisemitism, islamofobi och andra typer av främlingsfientlighet ökat de senaste åren. Vi står dessutom inför en ny utmaning: tilltagande radikalisering bland vissa minoritetsgrupper som sympatiserar med militant islamism, vår tids nya totalitarism.

Bara ett samhälle, som bygger på respekt för olikheter men som samtidigt förväntar sig att varje minoritetsgrupp är villig att medverka i det gemensamma integrationsprojektet, är den bästa garantin mot de hot som all slags populism och xenofobi - också i form av islamism - utgör. Därför är de senaste årens utveckling, när antidemokratiska krafter vädrar morgonluft, så oroande för Europas medborgare.

-Vår region-, skrev den ungerske författaren György Konrad i en essä när Berlinmuren föll, -har aldrig tidigare haft en så gynnsam historisk chans som nu när gränserna öppnas.- I dag vet vi att utvecklingen inte varit så som Konrad och andra demokratiförkämpar hoppats på.

-Om man skall vara europé måste man ställa sig bakom vissa normer. Deras beståndsdelar är humanistiska värderingar och ideal om pluralistisk demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter-, skrev den polska demokratiska rörelsens ledare fram till kommunismens fall, Adam Michnik, när demokratin infördes i Polen 1989.

Jackie Jakubowski

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons