Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IF Metall: Arbetsgivarna ska inte kunna strunta i las

Avtalsrörelsen för tusentals anställda inom industrin är i full gång. Som vanligt är lönefrågan mycket viktig och får mest uppmärksamhet. Löneutrymmet ska fördelas rättvist och vara på en konkurrenskraftig nivå.

Annons

 Mindre uppmärksamhet väcker den, för de fackliga organisationerna, viktigaste och tyngsta frågan – den som handlar om huruvida det är okej för arbetsgivarna att strunta i lagen om anställningsskydd (las) eller inte.

Arbetsgivarna anser att de kan strunta i att det finns tidigare anställda som fortfarande har återanställningsrätten kvar. Arbetsgivarna tycker att det är deras fulla rätt att kringgå las och återanställnings-rätten genom att hyra in personal i stället.

De flesta har väl accepterat att det i dag finns uthyrningsföretag och att dessa företag behövs i vissa situationer. Det gäller speciellt när det gäller kortare anställningar vid arbetstoppar eller liknande. Klart är också att inhyrning är dyrare än att ha egen personal.

Alla håller naturligtvis inte med om detta. De som tycker att det alltid vid alla lägen är bättre att hyra in personal använder argumentet att det är flexiblare och billigare. Visst kan det vara flexiblare att ta in någon för en timme eller dag och sedan slippa ta ansvar för en anställd men tänker man då alls på den inhyrdes väl och ve?

Många som i dag hänvisas att jobba inom bemanningsbranschen får på sin höjd en visstidsanställning och kan bli placerad på nästan vilket jobb och vilken arbetstid som helst. Många känner sig nog ganska otrygga och osäkra i sin situation.

Arbetsgivarna brukar ofta prata om att man vill ha ordning och reda. Överenskomna avtal och regler skall följas. Men när det gäller att fuska sig förbi las-regler om företrädesrätt till återanställning så är det tydligen okej enligt deras sätt att se det. För framtidens bästa får vi hoppas att arbets-givarna ”nyktrar” till och ändrar inställning i inhyrningsfrågan och bidrar i förhandlingarna till en vettig lösning i den pågående avtalsrörelsen.

Ordförande IF Metall Mälardalen

BERTH THULIN

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons