Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

If Metall: Kom överens - rädda jobben!

Den ekonomiska kris vi just nu befinner oss i kan komma att bli mer utdragen och djupare än vad någon tidigare befarat. Värst drabbad är industrisektorn som idag sysselsätter hundratusentals människor.

Annons

Osäkerheten är stor, men det finns trots allt sätt att lindra krisens effekter. Det handlar om att ta kommando över det som går att kontrollera, nämligen tillgången på energi.

Som företrädare för ett förbund med 400000 medlemmar känner jag en oro för framtiden och jobben. Vårt förbund organiserar medlemmar som finns inom stora delar av den svenska industrin bland annat inom plast, läkemedel, byggnadsämnen, stål, kemi och verkstadsindustrin. De arbetar på stora företag i Sverige såsom Volvo, Ericsson och ABB. Det finns många dimensioner av den kris som startade i den finansiella sektorn och osäkerhetsfaktorerna är flera. Men i allt detta borde svenska politiker se till att styra den faktor som går att kontrollera nämligen energiförsörjning till industrin.

En god energiförsörjning för framtiden måste baseras på hållbara lösningar. Sverige och världen står inför stora utmaningar gällande vårt klimat och utsläppen av växthusgaser.

Ingen energiproduktion är klimatneutral men det finns alternativ som är att föredra framför andra. Ur klimatsynpunkt är kärnkraften en relativt ren källa med mycket begränsad negativ påverkan. Parallellt med detta skall givetvis forskning och utveckling av alternativa källor fortgå, men dessa kan idag inte ersätta kärnkraften utan kan ses som komplement till kärnkraften. Från IF Metalls sida menar vi att långsiktighet och hållbarhet ska vara ledord för energiförsörjning. Ingen tjänar på en tvehågsen politik.

Till syvende och sist handlar det om ett gemensamt förhållningssätt med tydliga ramar för alla aktörer. Energipolitiken är viktig för industrin, för sysselsättningen och för miljön. Den är en viktig faktor för att Sverige ska kunna behålla ledartröjan när det gäller miljöteknik och även fortsättningsvis kunna vara ledande när det gäller energieffektiviseringar.

Jag vill uppmana politikerna att ge tydliga besked när det gäller energipolitiken. Långbänkens tid är förbi. Det måste till tydliga spelregler som skapar incitament för företagen och forskningen att stanna i Sverige. Förhoppningsvis kan den kris som vi är mitt uppe i lösa upp de knutar som finns och tvinga fram en överenskommelse över blockgränserna.

Berth Thulin

ordförande

IF Metall Mälardalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons