Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IF Metall: Marknadskrafternas härdsmälta

Annons

Alla som trott att marknadskrafterna ska lösa alla problem måste väl i nuläget var riktigt fundersamma och bekymrade. Varför är det sådan stor oro runt om i världen när det gäller ländernas finanser och varför händer detta då vi har marknadskrafter som ska lösa alla problem?

Eller är det så att vi har blivit förda bakom ljuset? Det kanske är så att marknadskrafterna inte skyddar alla i samhället utan att det bara är ett fåtal som har nytta av detta? Det vi nu skådar verkar vara marknadskrafternas härdsmälta.

Problemen började i USA och har sedan fått en spridning över världen. Nu ska skattebetalarna rädda olika företag som misskött sig under åren. Företag som betalat ut oskäligt höga vinster till ägare och oskäligt höga bonusar till höga chefer. Får de ta ansvaret nu? Nej, naturligtvis inte! Då är det inte marknadskrafterna som träder in utan skattebetalarna får ta av sina surt förvärvade pengar och lösa krisen.

Massarbetslösheten börjar sprida sig runt om i världen, så även i Sverige. Hur påverkas då Sverige? Räntorna stiger, det mesta blir dyrare, varslen duggar tätare och tätare (nu senast Getrag i Köping). När räntor stiger så får fler och fler svårigheter att betala lån och många har inte råd att skaffa en bostad. När varorna och inte minst livsmedel blir dyrare så måste konsumenterna hålla igen på sina inköp och det medför i sin tur troligtvis en kommande arbetslöshet inom handel och på tjänstesidan. När fler och fler företag varslar personal om uppsägning ökar arbetslösheten.

Den borgerliga regeringen började mandatperioden med att öka kostnaderna för a-kassan och det har medfört att över 500 000 löntagare har valt att stå utanför a-kassan. Redan tidigare fanns det cirka 750 000 utan a-kassa. Högerregeringen försämrade möjligheterna för vuxenutbildning och stöd till detta. De minskade anslagen till arbetsmarknadsåtgärder och arbetsmarknadsstöd.

Det är lätt att räkna upp ytterligare försämringar som genomförts av högerregeringen. Varför har de gjort detta? Det enkla svaret är att de blint har litat på att marknadskrafterna ska lösa eventuellt uppkomna problem. Får det några följder?

Naturligtvis kommer många av de personer som är utan a-kassa att söka sig till kommunerna för att få bidrag från det sociala för att överhuvudtaget kunna överleva. Det för troligtvis med sig att många kommuner, även borgerliga, är tvungna att höja skatterna.

Vad gör då Sveriges borgerliga regering för att mildra effekterna? I nuläget gör de ingenting. Regeringen har fram till nu surfat på de goda konjunkturerna. När det nu blir kris så står de där med rumpan bar. De har inget att komma med. Eller kanske de fortfarande litar och väntar på marknadskrafternas påstådda läkande verkan!

Det är nu vi skulle behöva en fungerande arbetsmarknadspolitik, en a-kassa som mildrar effekterna av arbetslösheten. Fortbildning i form av vuxenutbildning vore också bra att ha i nuläget. Men regeringen fortsätter med budskapet att de skall genomföra vad de lovat inför valet 2006! Snacka om att sakna flexibilitet och visioner inför framtiden.

Berth Thulin

ordförande IF Metall Mälardalen

ordförande i Volvo Construction Equipment verkstadsklubb i Eskilstuna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons