Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Industrihampaföreningen: Cannabis är en urgammal kulturväxt

Annons

Marijuana (hampa)odling

Det finns några saker som hade varit intressanta och relevanta att nämna i texten som Richard Appelbom skrivit om Sveriges nolltolerans, även om ”Svensk debatt brukar ta större intryck av vad som händer i Nordamerika än i Europa.”.

Sverige omfattas, så vitt jag förstår, av EU’s lagar, regler och rättigheter även om det transatlantiska intrycket är stort. Även på den här sidan om havet blåser det starka ”legaliseringsvindar” runt stugknutarna.

Merparten av Europeiska länder rör sig emot eller har redan avkriminaliserat cannabis eller tillåter medicinskt bruk av cannabis eller cannabinoider. Nu i Mars Grekland, efter vårt grannland Danmark som ska tillåta odling, produktion och tillverkning av medicinsk cannabis för export.

En annan sak som är relevant, men som fler än Appelbom i de svenska nyhetsmedierna missar eller inte vågar ta upp är varför avkriminaliseras och legaliseras cannabis i land efter land? Tydligen är ingen av de hundratals studier om cannabis som gjorts i andra länder trovärdiga nog att använda som referens i en publicerad svensk nyhetsartikel.

Varför avkriminaliseras och legaliseras cannabis i land efter land?

Cannabis, har det ju faktiskt visat sig, är inte den monsterdrog som amerikanska staten med Harry Anslinger i täten målade upp i sin Reefer-Madness propaganda. Den falska bilden som skapades, skapade den fobi som sedan spritt sig och styrt de allra flesta beslut kring denna urgamla kulturväxt - drog eller inte - runt i världen.

Definitionen av kulturväxt är en odlad växt som har en nytta för människan. Cannabis Sativa L. som Linné kallade den, hampa i vanligt tal, är en del av den gamla skandinaviska kulturen, vi använde den.

Cannabis Sativa L. som Linné kallade den, hampa i vanligt tal, är en del av den gamla skandinaviska kulturen, vi använde den.

Det är en tålig, fruktsam växt som ger oljerika och proteinrika frön, en blomma som kan användas för ett flertal terapeutiska ändamål utan biverkningar, en fiber som kunde användas till allehanda ändamål inom självhushållningen men, hör och häpna, också i dagens industrisamhälle! Även restprodukten, skävorna har flera användningsområden.

Det enda hot som cannabis utgjort i historien är det som växten potentiellt utgör mot vissa väletablerade globala (och mindre hållbara) industrier. Den är inget hot mot människan eller civilisationen. Fobin som skapats kring cannabis inkluderar (fortfarande) även det vi i dag kallar Industrihampa, som är fullt lagligt att odla även i Sverige.

Det enda hot som cannabis utgjort i historien är det som växten potentiellt utgör mot vissa väletablerade globala (och mindre hållbara) industrier. Den är inget hot mot människan eller civilisationen.

I EU odlades år 2017 ca 33000 hektar industrihampa, varav i Sverige ca 70. Poängen jag vill göra är att det verkar i det närmsta omöjligt att bli tagen på allvar när man bidrar med hållbara idéer som grundar sig i en utveckling av den svenska hampaindustrin, vilken kan tillgodose vår ekonomi med en på riktigt grön industriråvara!

Tittar man närmre på växten Cannabis Sativa L., dess odling, miljöpåverkan och användningsområden ser man snabbt storheten i denna kulturväxt. Att den är en självklar komponent i den långsiktigt hållbara utvecklingen, bort från petroleumbaserad ekonomi, som vi måste facilitera genom våra handlingar och val nu.

Så vi ska också försöka dra en ny slags gräns här! Helhetsbilden av cannabis även kallad Hampa i Sverige, måste uppdateras till version 3.0 år 2018!

Kanske ”nolltolerans” inte är en konstruktiv attityd, om det innebär att Sverige inte kan utveckla en ”klimatsmart” ekonomi baserad på biologiska råvaror? Så jag uppmuntrar er alla - läs på om hampa, ni kommer att fascineras!

Mari Elfving

ordförande Industrihampaföreningen: i Sverige

Svar:

Artikeln var ett referat från ett seminarium och ingen heltäckande bild av forskning om droger. Flera inlägg handlade dock om att cannabisodlingar har stor negativ miljöpåverkan. Min åsikt är att cannabis är skadligt, men inte så skadligt att det bör vara förbjudet om förbudet inte respekteras av en stor och i övrigt skötsam del av befolkningen.

Richard Appelbom

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons