Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ines Vikblom: Svensk sjukvård är alltför försiktig inför nya rön

Annons
Måste vara beprövad. Synsättet att alltid arbeta efter beprövad vetenskap kan ibland vara hämmande för svensk sjukvård enligt Ines Vikblom               foto: scanpix

Varför tänker man oftast inom svensk sjukvård reaktivt i stället för proaktivt?

MS som är en neurologisk sjukdom räknas fortfarande till de obotliga, även om det har gjorts flera medicinska framsteg inom MS-behandlingen och vården av den. Många MS-patienter besväras bland annat av MS-tröttheten, Fatigue. Det innebär att ett flertal patienter blir både fysiskt och psykiskt trötta och har därmed en minskad arbetsförmåga. Även den privata livsfären påverkas för de flesta ganska dramatiskt.

I och med att MS fortfarande är en obotlig sjukdom, är många MS-patienter själva intresserade av att få ta del av det nyaste inom MS-behandlingen. Ibland ligger till och med patienterna före läkarna med informationen om nya behandlingar. Det är framför allt fallet med den nya hypotesen om orsaken till MS, den så kallade CCSVI.

Översatt till svenska skulle man kunna uttrycka det som kronisk kärlsvikt i hjärna och ryggmärg. Enligt den italienska kärl-kirurgen professor Paulo Zumboni, vars fru har just MS, beror MS på att hjärnans och ryggmärgens vener inte klarar av att föra bort blodet tillräckligt snabbt genom förträngningar i dessa vener på halsen.

MS-patienter över hela världen har kunnat läsa hur dessa förträngda vener på halsen kan vidgas genom ballongsprängning. Min man, Sven-Olov Vikblom, är en av dessa som intresserade sig för denna metod och läste mycket om själva behandlingen, var den genomförs, till vilka kostnader och hur MS-patienter mår efter genomgått behandling.

I Sverige är denna metod inte erkänd ännu på grund av att svensk sjukvård alltid arbetar efter kravet att handla som läkare med patientens bästa för ögonen i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet. Detta synsätt kan dock ibland vara hämmande, sett ur patienternas ögon, när de har läst om resultat av genomförda behandlingar i olika länder.

Så var det också i min mans fall. Han gjorde otaliga internetbesök på SMOC:s hemsida, den svenska föreningen för CCSIV, http://ccsvi.se/, där han läste om många lyckade behandlingar utomlands och nästan inga biverkningar alls och som görs med enbart lokalbedövning. Patienten kan därmed noga följa hela förloppet av själva ingreppet, ballongsprängningen. Vid jul 2010 bestämde han sig för att vilja genomgå denna typ av behandling. Han valde en klinik i rumänska huvudstaden Bukarest för att där var väntetiderna bara tre månader, jämfört med tolv månader i Polen och kostnaderna var de halva i Rumänien, jämfört med Polen.

Den 29 mars i år bar det av för honom till Bukarest och den 6 april kom han hem till vår familj i Västerås. Först och främst var han väldigt nöjd med sjukhus- och hotellpersonal som gjorde hans sjukvårdsbesök i Rumänien till ett oerhört positiv minne och där patienten bokstavligen är kungen. Läkarna bjöd till och med sina patienter på en stadsrundtur med efterföljande besök på restaurang.

Personalen var också väldigt noga med att förklara alla undersökningar som föregår själva ballongsprängningen och den sistnämnda. Ett bättre omhändertagande kunde min man inte ha fått!

Bäst av allt är dock resultatet av själva ingreppet som yttrar sig bland annat i att min man har fått ökat fysiskt aktivitetsförmåga. Det innebär att han inte är lika trött som före ballongsprängningen och behöver därför inte längre ta uppiggande medicin, att han kan gå på stege och titta uppåt igen och har helt enkelt mera ork i vardagen.

Med detta resultat och även andra MS-patienters, där flera har blivit bättre efter ballongsprängningen, borde den svenska sjukvården tillämpa ett mera proaktivt förhållningssätt.

Innan min man åkte till Rumänien sa han att han vill försöka allt han kan, för att kunna leva så ett aktivt liv så länge som möjligt och att han inte vill hamna i rollstol. Jag tror att genom denna positiva inställning till sin MS-sjukdom och sin hälsa, har han säker-ligen sparat hundratusentals kronor inom den svenska sjukvården i allmänhet och det svenska samhället i synnerhet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons