Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inflytande är viktigare än elevmajoritet

Annons

Socialdemokraten Staffan Jansson ifrågasätter den 1december regeringens förslag att ta bort möjligheten att ha elevmajoritet i lokala styrelser på gymnasieskolorna. Möjligheten har funnits sedan 1997 och i Västerås är det endast Carlforsska gymnasiet som tillämpar detta. Västeråsalliansen har inget om detta i sitt manifest, men ändras skollagen så kommer alla kommuner att få anpassa sig därefter, även socialdemokratiskt styrda kommuner.

Frågan om elevmajoritet i lokala styrelser på gymnasieskolorna diskuteras. Det är viktigt, men jag håller med skolministern att det inte är rätt att eleverna ska ha det yttersta ansvaret för gymnasieskolas verksamhet utifrån ett juridiskt och ekonomiskt perspektiv. Det är heller inte rimligt att det är eleverna bestämmer över lärare och rektor.

I Västerås har vi fem kommunala gymnasieskolor och nio fristående, men jag hör sällan att eleverna inte får säga sin mening och tycka till i viktiga frågor. Sedan kan ju ett beslut strida mot vissa elevers önskemål. Men det viktigaste är att se till att elever har inflytande och att det finns

forum som programråd, elevråd med lärare och rektor eller andra former för diskussion.

Detta utesluter inte elevinflytandet i sig. Den skolministern vill, och som jag står bakom, är just att eleverna inte ska utgöra majoritet i lokala styrelsen. Med tanke på att det endast är en gymnasieskola i Västerås som har denna form så tror jag inte alls att det blir ett problem att säkra inflytandet för eleverna på Carlforsska, jag har själv gått på Carlforsska och jag kände delaktighet även om jag satt med i elevråd eller någon styrelse. Det fungerar på de övriga skolorna.

Från utbildningsnämndens sida diskuterar vi till och från elevdemokrati. Folkpartiet har i den förra utbildningsnämnden bland annat lagt förslag om att införa en elevbilaga till de årliga kvalitetsredovisningarna, årliga demoktratisittingar mellan skolpolitiker och elever samt säkerställt att eleverna fått vara med när stora beslut tagits på Wenströmska vid omorganiseringen. Det parti som varit tystast i denna fråga är Staffan Janssons parti. Är det någon som deltagit aktivt i debatten är det vänsterpartiet, här ska de ha en eloge.

Vi ska följa skollagen om att säkerställa elevinflytandet, men det är inte lika med elevmajoritet i styrelserna.

Roger Haddad

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons