Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inför stopplikt vid övergångsställen

Annons

Egentligen förvånar det mig inte, att antalet olyckor på övergångsställen har ökat de senaste åren. Som jag ser det, har detta sin orsak i det tämligen nya lagrummet om skärpt uppmärksamhet mot gående på gators övergångsställen. Samtidigt tas många övergångsställen bort.

Det sorgliga är att cyklister, det vill säga fordonsförare som via cykel- och gångvägar ofta måste passera ett övergångsställe, inte åtnjuter samma uppmärksamhet.

Nåväl, väldigt många bilister har gudskelov tagit till sig lagen så till den grad, att de "övertolkar" den. De stannar snällt och hänsynsfullt, även när en cyklist passerar på övergångsstället. Tack och lov för dessa bilförare!

Men alltför många bakom ratten har anammat den logiska och "fyrkantiga" lagtexten, som hellre är strikt logisk och kallt instrumentell än humanistisk. De anser sig kunna "blåsa på," utan att betänka att en cyklist kommer i full karriär från den korsande cykelbanan.

Själv har jag varit nära att bli överkörd som cyklist på övergångsställe, och flera gånger utskälld av uppstressade bilförare. Med hänsyn till dessa fakta har jag bara ett enkelt men självklart råd: Skrota gällande lagtext och stifta en ny lag, som "heligförklarar" alla befintliga övergångsställen, därmed innebärande att motorförare på väg skall ha observationsplikt, väjningsplikt och stopplikt före passerande av övergångsställe. Här inkluderar jag allt, som kan tänkas passera en gata eller väg.

Nog tror jag att en skärpning av angivet slag skulle ge en betydligt mänskligare trafiksituation.

Henrik Jansson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons