Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Informationssäkerhet måste tas på allvar

Annons
Reklamföretag har koll.  Vem kan spåra vad du gör på Västerås stads hemsida? Foto: Karl David Englund

Besökare på Västerås stads webbplats spåras i dag av ett reklam-företag. Västerås webbplats använder gratistjänster på nätet.

I retur för tjänsterna så kan reklamföretaget spåra folk när de surfar runt på webbplatser där tjänsterna används.

Det står inget om det på webbsidan trots att man skriver om både PUL och kakor. Folk tittar inte på webbsidans kod, så de ser inte att det i bakgrunden skickas 22 anrop till andra webbplatser.

Folk kan därmed inte förvänta sig att Västerås webbplats ska vara en spårstation för reklam-företag. Så frågan är hur väl Västerås egentligen följer kaklagen?

Tyvärr är det en vanlig miss på många webbplatser. De använder webbtjänsterna utan att tänka sig för vad det innebär för deras besökare.Just nu pågår rättsfallet med rikspolischefen och spårning via ett rederis webbplats. Han har köpt biljetter till Gotland.

Gotland är ett populärt ställe som många makthavare besöker under Almedalen. Webbplatsen använder webbtjänsterna och från dataskydd.net har det skickats in en förfrågan om att lämna ut handlingar om innehållet i den spårning som skickats till reklamföretaget.

Polisen vägrade lämna ut all information och lyckades få rätt i domstolen. Domstolsutslaget har nyligen överklagats till högsta förvaltningsdomstolen.

Vi får hoppas på en prövning. För det är en intressant fråga om offentlighetsprincipen.

Uppenbarligen tycker polisen att det är inte rätt att lämna ut information till journalister trots att de beredvilligt redan lämnat ut till reklamföretag i annat land. Man använder säkerhetsklassning som svepskäl.

Ska svenska journalister verkligen få sämre rätt till information om makt-havarna än utländska reklamföretag? Detta visar på hur viktigt det är med att faktiskt veta vad man gör på nätet. Hur en webbplats kanske inte bara är en webbplats utan en trojansk häst för ett reklamföretag man måste skydda sig mot.

Ska digitaliseringen lyckas så finns ett extremt stort utbildningsarbete för alla utvecklare av webbplatser och användare av internet för att kunna skapa informationssäkerhet.

Offentliga sektorn behöver generellt bli kunnigare inom informations- säkerhet och Västerås stad behöver ta bort spårningen på sin webbplats. Vi får hoppas det blir en prövning av rättsfallet så frågan kommer upp till ytan och man faktiskt tvingar offentliga sektorn att ta informationssäkerhetsfrågan på allvar och inte bara ser det som en kryss i rutan-funktion.

Anders S Lindbäck Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons