Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Infria löftena till de hemlösa

Annons

?Vi vill att Västerås stad skall kunna garantera människor en säng för natten. Ingen skall behöva sova på toaletter eller i kartonger med risk för att frysa ihjäl. Det finns hemlösa och samtidigt tomma platser på boendena i staden. Detta visar att något i den förda politiken för att komma till rätta med hemlösheten har misslyckats.?

Orden är hämtade från Västeråsalliansens egen beskrivning kring hemlöshetsproblematiken i Västerås. Planen lades fram två dagar före valet i fjol. I åratal har Västeråsalliansen haft ?tak över huvudet?-garanti inskriven i sitt program. Nu är det dags att infria löftena till en av de svagaste grupperna i samhället.

Vad ?tak över huvudet? i praktiken innebär är svårt att förklara för de 70-90 uteliggare som varje natt söker husrum och som nu är hänvisade till parkeringsgarage, portgångar och tunnlar. En strategi borde redan finnas att tillämpa efter fyra år av löften om ett ?tak över huvudet? för dem som har de tuffast i samhället.

Efter snart två månader vid makten fortsätter Västeråsalliansen den politik som tidigare förts. Ytterligare en barack är uppförd utöver den redan så hårt kritiserade vid Skultunavägen. Om detta skall ses som ett olycksfall i arbetet eller fortsatt strategi återstår att se.

Den tidigare majoriteten av socialdemokrater och vänsterpartister ville stjälpa över kommunens misslyckade hemlöshetspolitik på medborgarna själva, vilka skulle bo intill alla de baracker som avsågs bli utplacerade i olika bostadsområden i Västerås.

Vi skulle alla bli socialarbetare i sann solidarisk anda och låna ut pengar och telefoner när som helst på dygnet eftersom socialtjänsten inte har någon bemanning.

Det är heller inte svårt att räkna ut att det behövs mer pengar om man vill göra något åt hemlösheten, men i stället verkar man strypa tillskottet av mer pengar. RIA Hela människan får mindre med pengar under 2007 av kommunen.

Behovet av en 24-timmarsverksamhet är påtaglig. Om man öppnar före detta elevhemmet Eskadern för 40-45 hemlösa som ställer upp på drogavvänjning så frigör man platser på andra verksamheter runtom i staden. Det skulle vara en början till ett hopp för alla hemlösa.

Talet om ?individuella lösningar? för varje hemlös är bara undanflykter från tjänstemän och politiker att ta tag i det verkliga problemet. Tjänstemännen (artikel i VLT den 21/12) tycker att uteliggarna är avoga och inte finner sig i de regler som finns uppställda med rekvisitioner och annat av samhällets påbud.

Med den inställningen söker sig allt fler hemlösa och uteliggare till frivilligorganisationerna. Där finns en annan förståelse och respekt för varje individ. Trots detta vill kommunen göra allt mer själv. Om arbetet med hemlösa nu är så välutvecklat som ansvariga tjänstemän hävdar, varför ökar antalet hemlösa och varför väljer hemlösa hellre att bo i tunnlar och under broar än i stadens härbärgen?

Ansvaret för vård av missbrukare ligger på Individ- och familjenämnden. Alliansen hade en strategi skriven och publicerad två dagar före valet. Det är inget fel på den strategin, men varför vänta? Det är dags att leverera och visa politiskt vilja och kurage.

Snart är det minusgrader och vi får uppleva att ett antal hemlösa dör i kylan. Om det står det aldrig i tidningen, för en hemlös har knappt några anhöriga och dödsorsaken tar ingen reda på. Då ekar orden från valrörelsen tomt och som vanligt styr tjänstemännen istället för politikerna i staden Västerås. Vart tog den politiska viljan och modet vägen?

@Byline - endast namn:Jan Rejdnell

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons