Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga anställda - inget behov av kollektivavtal

Annons

De fackliga företrädare som skriver i VLT den 6 maj delar vår glädje över att samarbetet med näringslivet ger mervärde åt västeråsarna. Denna gång gäller det samarbetet med Arosmotet med ägarna Fredrik Svensson och P-O Pettersson som ger Västeråsidrotten en ny fotbollsarena, en ny inomhushall för bandy och en upprustad ishall.

Där tycks gränsen för vår enighet gå. Likt de politiska företrädarna i kommunfullmäktige från social-demokraterna och vänsterpartiet kräver de kollektivavtal för alla som skall bli underentreprenörer till Arosmotet, även de egenföretagare som saknar anställda. I kommunfullmäktige uttalade Mats Ericson (v) att ensamföretagare kan ha tiotusentals anställda. Och kommunstyrelsens ordförande Ulla Persson (s) hävdade med bestämdhet att det är helt kostnadsfritt för en ensamföretagare att bli medlem i en arbetsgivareorganisation och där teckna kollektivtavtal. Med denna häpnadsväckande okunnighet är det kanske förklarligt varför den styrande majoriteten agerar så företagarfientligt.

Ta till exempel en lantbrukare som behöver få in lite extra för att hans/hennes rörelse skall få lönsamhet. Ett sätt kan vara att sköta snöröjningen på Rocklundas interngator och parkeringar. Varför i all fridens namn skall den lantbrukaren bli medlem i exempelvis transport-arbetsgivarna och teckna på det kollektivavtal som arbetsgivarorganisationen har med Transportarbetarförbundet? Detta trots att lantbrukaren/ensamföretagaren inte har några anställda. Den som tror att medlemskapet i arbetsgivarorganisationen och upprättande av kollektiv-avtal är kostnadsfritt för ensamföretagaren räcker upp handen.

Vi inom Västeråsalliansen anser det vara naturligt för företag med anställda som vill ha kollektivavtal att ingå sådant avtal. Men varför skall företag utan anställda behöva kosta på sig lyxen med kollektivavtal? De har det säkert ekonomiskt besvärligt nog utan sådana onödiga kostnader. Detta är bakgrunden till varför vi inom Västeråsalliansen agerade för att få till stånd en kompromiss i Rocklundaavtalet. Vi uttryckte att kollektivavtal skulle vara utgångspunkten men att undantag skulle medges för företag som saknar anställda eller för fåmans-företag.

Detta är en formulering som utformats av kommunjuristen och står i överstämmelse med vår lagstiftning. Nej, det var endast viljan från majoriteten (s+v) som saknades. De var beredda att offra småföretagarna. Det är beklämmande.

Bengt-Åke Nilsson (fp)

Elisabeth Unell (m)

Elisabeth Fridén (kd)

Lars Kallsäby (c)

Andreas Porswald (mp)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons