Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga indragna platser på kirurgen - tvärtom

Annons

Per Videhult antyder att överbeläggningar på kirurgen skulle vara en följd av omstruktureringen av sjukvården i Västmanland. Men där har Videhult fel. Vi har inte dragit ned några vårdplatser på kirurgen. På kirurgmottagningarna i Fagersta och Sala togs bara dagpatienter emot. De kunde alltså gå hem samma dag.

Däremot har ett par vattenskador under året påverkat situationen på kirurgavdelningarna. Under tiden de reparerades fick patienter dirigeras om. Detta är dock åtgärdat nu.

Under hösten togs beslut om att öka bemanningen på kirurgen, vilket innebär att antalet permanenta vårdplatser ökar från 65 till 75. Men även detta väljer Videhult att inte nämna i sitt inlägg.

Politikernas ansvar är att se till att alla invånare i Västmanland får en bra och hållbar sjukvård. En grundförutsättning är att landstinget har en ekonomi i balans och det har vi nu. Hade vi fortsatt på den inslagna vägen, och inte gjort omstruktureringarna, hade vi fått ett allt snabbare galopperande underskott i ekonomin som hade urholkat sjukvården inifrån. Till slut hade den kollapsat. Hur bra hade sjukvården blivit då?

Viktigt är att den vård som människor behöver ofta finns nära dem. Så är tanken med närsjukvården. På närsjukhusen i Fagersta och Sala får främst gamla och kroniskt sjuka vård. 85 procent av alla patienter blir också färdigbehandlade inom närsjukvården.

När det gäller operationer är det viktigast för patienterna att de inte behöver vänta för länge och att det är hög kvalitét på vården.

Genom att koncentrera kirurgin får man större möjligheter att organisera verksamheten och få ett jämnare flöde. Väntetiderna på vissa operationer har av och till varit långa även innan omstruktureringen. Genom vårt nya samarbete med Mälarsjukhuset i Eskilstuna får vi dock stora möjligheter att förbättra situationen inom kirurgin.

Rigmor Åkesson (s), sjukvårdslandstingsrådet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons