Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga nya jobb med sänkt a-kassa

Annons

Jörgen Johansson  (c) riksdagsledamot från Västmanland argu-menterar den 20 december omdet fenomenala med den mo-deratledda regeringens beslut om sänkt a-kassa till de arbetslösa. Johansson gör det med avstamp i att det måste löna sig att arbeta. Alltså att skillnaden mellan att vara arbetslös och ha jobb måste bli större.

Jag kan inte tolka detta påannat sätt än att Johansson och det centerparti han representerar anser att problemet med arbetslösheten är att de arbets-lösa hellre går och latar sig på a-kasse ersättning i stället för att ta de jobb som tydligen finns. Det var inte det budskapet som Jörgen Johansson hade i valet, då gällde det att skapa nya jobb och föra en politik så att jobben skulle komma. Beträffande det senare så har vi ännu inte sett ett enda beslut från högerregeringen i den riktningen. Det ska komma senare enligt vad man kan tolka Jörgen Johanssons inlägg.

För att vara fullständigt ärlig så tror jag att hela borgerligheten under så lång tid har pratat illa om svensk arbetsmarknadspolitik, så att man till sist trodde på sina egna tillskapade argument. Ord som inlåsningseffekter, det måste löna sig att arbeta, åtgärder i stället för riktiga jobb vittnar om denna djupa okunnighet om hur arbetsmarknaden fungerar.

Sänkt a-kassa ger inga nya jobb, däremot så utsätter den den arbetslöse för en ännu svårare situation. En försämrad a-kassa gör människor mer osäkra och mindre benägna att ta risker som tillexempel att byta arbete. Genom denna åtgärd får vi en stelare arbetsmarknad, vilket gör att det blir ännu svårare för unga människor att få sitt första jobb. Det danska exemplet brukar nämnas av borgerligheten som en lyckad arbetsmarknadspolitik. Intressant då är att notera att höga ersättningsnivåer är en viktig ingrediens i denna politik just för att skapa rörlighet och trygga löntagare.

Jörgen Johansson säger att förslaget skall ses som en del i en större helhet. Ännu har vi inte sett något av helheten. Kritiken mot det som verkställts på rekordtid och med bristande beredning av regeringen kan ju inte för-svaras med en helhet som inte finns. Jörgen Johansson kan ju också passa på att svara på vad alla dessa coacher ska få sin lön ifrån, när medlen nu stryps ordentligt till landets arbetsförmedlare. Det går ju inte att äta upp kakan och sedan låtsas som om den fanns kvar och dessutom större än tidigare.

Nej, sanningen är att Jörgen Johansson lydigt har följt sin parti-ledare längst in i högerburen och där inifrån desperat försöker argumentera för den politik som han fått acceptera för att få tillhöra ?gänget?. Och nog är det väl konstigt Jörgen Johansson, att den som har små medel till sitt förfogande enligt borgerlighetens syn måste ha ännu mindre innan arbetslusten infinner sig. Däremot den som redan har stora tillgångar måste ha ännu mer för att få inspiration till att göra sitt bästa.

Annars kastar de omkull sig i gruset och sparkar med benen och hotar med att de måste lämna landet på grund av det elände de befinner sig i. Du har väl inte glömt att i ett av sina första uttalande som näringsminister så framhöll din partiledare att bonusen måste komma tillbaka till de statliga cheferna samtidigt som hon fullt ut stöder dråpslaget mot de arbetslösa.

Sven-Erik Österberg

@Byline - endast namn:

@Vinjett med pil:Borgerligheten är djupt okunnig om hur arbetsmarknaden fungerar, hävdar riksdagsledamoten Sven-Erik Österberg  (s).

@Byline - endast namn:

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons