Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga svenska trupper till Afghanistan!

Annons

s krig utanför riksdagshuset för att protestera mot förslaget. Bland talarna fanns representanter från skilda organisationer, allt ifrån Föreningarna Afghanistansolidaritet och Nätverket mot krig till pastor Stanley Sjöberg.

Vänsterpartiet har som enda parti i riksdagen motsatt sig en utökning av den svenska truppen. Här kommer en bakgrund till detta.

En månad efter angreppet på World Trade Center gick USA och dess allierade in i Afghanistan med hänvisning till självförsvarsrätten. Interventionen godtogs av FN trots att många ansåg hänvisningen som en orimlighet. Att säga att interventionen vilade på en svag folkrättslig grund vore en rejäl underdrift.

Talibanerna drevs tillbaka men behärskar eller bedriver gerillakrig i vissa delar av landet. USA-alliansen blev kvar i landet och slöt förbund med olika krigsherrar. "Självförsvaret" övergick till ockupation och vanlig krigföring.

Sverige fick i ett tidigt skede frågan om vi kunde bidra till en ordningsstyrka, ISAF, under ett FN-mandat. Vänsterpartiet sa denna gång ja.

Vänsterpartiet har därefter sagt nej till varje utökning av ISAF-styrkan. Motiveringen är, och har varit, att det förekommit sammanblandning av USA-alliansens stridande förband och ISAF. Soldater som tidigare varit med i USA-styrkan har överflyttats till ISAF och hindrat ett förtroendefullt förhållande till befolkningen.

Skillnaderna har suddats ut vilket leder till allt fler attacker på hjälporganisationer och fredsbevarande trupp, som den bombattack som nyligen tragiskt dödade en svensk soldat.

Sammanblandningen har bland annat drabbat Läkare utan gränser. Sedan sex medarbetare dödats på grund av att organisationsnamnet använts av alliansen i syfte att tvinga fram information beslöt organisationen att lämna landet.

Den utveckling som ägt rum har alltså medfört att ISAF-styrkorna och hjälporganisationer alltmer har uppfattats som ett bihang till USA-alliansen. Och det rör sig verkligen också om ett konkret samarbete. Höga militärer från alliansen ska chefa inom ISAF-styrkan.

Att skicka ytterligare svenska soldater till Afghanistan hjälper varken freden eller afghanerna. I stället legitimerar man ockupationen. Fredsbevarande FN-trupp kan inte samarbeta med en krigande part som USA-alliansen. Då förlorar den sina möjligheter till att medverka till fred och dessutom undergrävs svensk neutralitet.

Därför säger vänsterpartiet nej till trupp i Afghanistan.

Sverige bör i stället agera i FN och i andra internationella sammanhang för att alliansen lämnar Afghanistan. Man kan inte bekämpa terrorismen på ett trovärdigt sätt om man själv bryter mot de mänskliga rättigheterna. Den dag alliansen lämnar Afghanistan är vi villiga att tillstyrka FN-trupper dit för att värna om den säkerhet som befolkningen har rätt till.

Karin Thorborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons