Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga vägar får vara låsta för vidare studier

Annons

Varningsropen från Västerås om det misslyckade försöket i Västerås med gymnasieintag till nationellt program, utan krav på godkänt i ämnena svenska, engelska och matte, har noterats av regeringen. Utbildningsminister Thomas Östros (s) föreslår att det individuella programmet får vara kvar när han nu låter delar av den kommande gymnasiepropositionen läcka ut.

Att experimentera med ungdomar på det sätt som skett i Västerås är dock allvarligt. Man skulle ha lyssnat på oppositionen i utbildningsnämnden som såg det orimliga i att ungdomar utan godkända betyg i de mest grundläggande ämnena och kanske några till, skulle klara av att både läsa upp dessa betyg och hänga med i programmet för övrigt.

Thomas Östros

har insett att det inte går att slopa det individuella programmet. I det gemensamma skolprogram som kristdemokraterna, moderaterna och centerpartiet i Västerås har tagit fram, föreslås att det

individuella programmet utgörs av ett preparandår, som organiseras av grundskolan men beställs av utbildningsnämnden, liknande den modell som redan finns i Skultuna. Eleverna ska för att bli behöriga att söka till gymnasieskolan, utöver inläsning av de tre kärnämnena, också få yrkespraktik med tillhörande teori.

Vi vill att Felixverksam-

heten, för ungdomar med studiesvårigheter och social problematik, ska fortsätta. Hur Thomas Östros har tänkt göra med elever som inte har behörighet till ett nationellt program är faktiskt ännu höljt i dunkel.

Gymnasiekommittén verkar

få bakläxa på många punkter. Förhoppningsvis har man på utbildningsdepartementet också sneglat på vad den statliga utredningen "Unga utanför" kommit fram till. Den innehåller alarmerande siffror från 2001 där 55 000 ungdomar i landet mellan 16 och 24 år varken studerar, arbetar eller söker arbete (sjuka, förtidspensionerade och ungdomar utomlands borträknade). Detta visar på att gymnasieskolan har en del grundläggande fel som nu måste rättas till.

Ungdomar har individuella behov av utbildning och får inte stöpas i samma form. Med tillfredsställelse har vi noterat att man äntligen tänker föreslå en lärlingsutbildning i gymnasieskolan, ett förslag som vi kristdemokrater drivit i minst 20 år. Hur utbildningen kommer att utformas är helt av-

görande för om reformen ska lyckas. Ungdomarna med intresse för en praktisk utbildning, måste redan under sitt första gymnasieår få komma ut på en arbetsplats och själva se vad som krävs i teoretiska studier för det kommande yrket. Detta kan vara helt avgörande för deras motivation att ta till sig den teoretiska delen i utbildningen. Vi har mycket god erfarenhet i Västerås av lärlingsutbildning i form av en arbetsmarknadsutbildning. Låt oss dra nytta av dessa kontakter med näringslivet och utveckla dem vidare!

Regeringens idé om att ha en gemensam gymnasieexamen är orimlig. Vi kristdemokrater anser att det måste finnas en gymnasieexamen som kan följas av akademiska studier och en gymnasieexamen som kan leda vidare till en yrkeshögskola. I och med detta får vi en rejäl statushöjning för de yrkesförberedande programmen.

Om ungdomar från dessa program vill söka in på ett universitet ska kompletteringar vara möjliga. Inga vägar får vara låsta om ungdomar vill gå vidare i sina studier!

Vad händer med de 55 000 ovan beskrivna ungdomarna? Ensamutredaren för "Unga utanför", Leif Lindhe, har insett problemet men inte vågat föreslå att gymnasiestudier kan behöva bedrivas även ett par år efter 20 för att vissa ungdomar ska få den bas som behövs för vidare utbildning och arbete.

Gymnasieproblemen måste dock förebyggas under grundskoletiden. Ordning och reda i skolan, javisst, men först en gemensam värdegrund. Det är då som kunskapsinlärningen, som är det centrala i skolan, kan utvecklas. För detta finns stöd i forskningen.

ELISABET FRIDÉN

ARNE NORDBERG

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons