Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingegärd Stange: Fel i artikel med kritik av Ship to Gaza

Annons

Enligt FN:s delningsplan 1948 skulle området delas i två stater – Palestina respektive Israel. Det slutliga beslutet föregicks och själva staten Israel utropades den 14 maj 1948.

Mycket riktigt flydde palestinier, men detta var inte orsaken. Två judiska terrororganisationer, Irgun och Sternligan, for runt i byarna i högtalarbilar och uppmanade den palestinska befolkningen att lämna landet, annars skulle de drabbas av samma öde, som invånarna i byn Deir Yassin (254 civilpersoner mördades där av medlemmar i Irgun). By efter by rensades på detta sätt.

1949 uppskattade en FN-grupp de palestinska flyktingarna till 726000. De sökte sin tillflykt i bland annat Libanon, Syrien, Jordanien samt Västbanken eller Gaza.

Jag kan knappast föreställa mig att Golda Meir sprang ut på vägarna och uppmanade flyktingarna att stanna. Dessutom hade hon inte den digniteten 1948. Först 1956–66 var hon Israels utrikesminister och dess premiärminister 1969–74.

Något som också motsäger påståendet är, att områden, som palestinierna flydde från låg inom Palestina enligt FN:s delningsplan. Golda Meir kunde därför knappast tala om att stanna i Israel.

Den sionistiska versionen att palestinska ledare uppmanat till flykt och ett återvändande när arabarméerna segrat har man inte funnit några som helst bevis för, trots upprepade uppmaningar att förete sådana.

Just flyktingfrågan blev den främsta orsaken till att Folke Bernadotte mördades den 17 september 1948. Han hade fått FN:s uppdrag att medla mellan de två folkgrupperna och i sitt medlingsförslag krävde han, att flyktingarna skulle ha rätt att återfå sina hem.

Beslutet att avrätta Folke Bernadotte togs av Sternligans centralkommitté, i vilken bland andra ingick Yitzhak Shamir, senare premiärminister i Israel och skotten avlossades av Yehoshua Cohen, senare säkerhetsvakt till Israels förste premiärminister Ben Gurion och mycket god vän till denne.

Persson och Källström menar, att om bara palestinierna erkänner Israel som stat, så är allt frid och fröjd och freden ett faktum.

När erkände Israel Palestina som stat? Kommer Israel att återlämna ockuperade områden i ett land, som numera liknar en schweizerost på grund av otillåtna bosättningar? Kommer den så kallade barriären, som starkt påminner om Berlinmuren, att rivas? Kommer blockaden att upphöra?

Det ”enorma” bistånd, som enligt Persson och Källström lämnats till palestinierna är en ringa del jämfört med de kapital, som pumpats in i Israel under 1900–2000 talen av dess anhängare.

Jag hoppas att en del av det palestinska biståndet givits av länder och personer, som är negativa till ockupation och blockad.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons