Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingegerd Palmér: Vi utbildar för länets framtid!

Annons

Jag håller helt med TCO-debattörerna att Sverige behöver satsa på högre utbildning igen och att det innehåller olika komponenter. Under de senaste årens högkonjunktur har efterfrågan på akademisk utbildning minskat.

Men nu har konjunkturen vänt och dessutom växer ungdomskullarna några år till, så efterfrågan kommer att öka. Bara fler platser räcker inte. Kvalitén på utbildningen ska vara hög och utbildningen ska ge en bra grund för ett långt yrkesliv.

Mälardalens högskolas mål är att bli den högskola i Sverige där flest studenter får ett bra jobb efter sin examen. Hur ser vi då till att detta faktiskt sker? Våra studenter ska ha regelbunden och stark kontakt med arbetslivet genom studiebesök, gästföreläsare, projektarbeten om reella frågor, praktik, examensjobb. Flera utbildningar har redan allt detta medan några behöver utvecklas mer. Det kan Högskolan inte göra helt på egen hand. Vi behöver intresse och engagemang för dessa kontakter och samarbeten även från arbetslivet.

Engagemanget behövs också för utvecklingen av utbildningarna. Högskolan arbetar nu med så kallade branschråd där representanter från arbetslivet regelbundet diskuterar kvaliteten och utvecklingen på våra utbildningar. På så sätt ser vi till att utbildningarna håller en så hög kvalitet som studenternas blivande arbetsgivare vill och faktiskt kräver.

Våra utbildningars kvalitet är såklart också kopplad till lärarnas pedagogiska skicklighet och kunskap. Vi är den första högskolan i landet som erbjuder lärarna en ny karriärväg där de utöver sin vetenskapliga kompetens även belönas för att de är skickliga pedagoger. Vi kallar den för den pedagogiska karriärstegen. Detta är förstås stimulerande för lärarna men också direkt nyttigt för studenterna som får en undervisning som stödjer deras eget lärande.

När det gäller studiemedel så kan jag inte annat än hålla med där också. Jag hörde på nyheterna härom veckan att när alla räkningar, hyran och studielitteratur är betalt så hamnar Sveriges studenter på minus 500 kronor i plånboken. Så kan det inte få vara!

Riksdag och regering har sitt ansvar när det gäller resurser till högre utbildning och till studenterna. Jag hoppas att den högskoleproposition som väntas till våren innehåller en lika rejäl satsning på högre utbildning som den satsning som nu kommer att göras på forskningen.

Men jag hoppas också på att vår region kan dra extra fördel av en sådan satsning genom att näringsliv, kommuner och landsting och Högskolan arbetar tillsammans för att ge ytterligare kvalitet till utbildningen och därmed ta en tätposition när det gäller att utveckla kunskapssamhället, och välfärdsamhället.

Ingegerd Palmér

rektor, Mälardalens högskola

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons