Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingemar Hernefeldt: Företagarna smiter från sitt ansvar

Företagarna Ulf Sandberg och Gunnar Winkvist är den 21 juli tydligt samspelta när det gäller den egna arbetskraften och andras arbetskraft.

Annons

Att vi i Sverige genom centrala förhandlingar har gjort upp om en minsta lön tycker jag är acceptabelt, men om företagarna sedan vill ge mera i lön så är det alltid välkommet i löntagarnas plånbok.

Nu börjar företagarna gnöla om att det är en kostsam historia för de företag som har kniven på strupen när det gäller likviditetsproblem, att löntagaren i dag har rätt till sex-månaders uppsägning. Det kanske det är, men för dom anställda blir det ännu mer kostsamt att förlora jobbet.

Löntagare måste också ha garanti ekonomiskt när det gäller omställning, Direktörer ser ju alltid till att de går skadelösa ur företaget när det kommer på obestånd. Om företagarna har något ansvar för löntagarna som arbetar upp deras lönsamhet borde de teckna försäkringar som ger anställda möjlighet att klara omställningarna på ett vettigt sätt så att alla tragedier som följer med i kölvattnet minskas.

Staten skall inte vara den soptipp för människor som avskedas, De kanske inte kan behålla vad de äger och får gå från hus och hem, med stora familjetragedier, något som företagaren inte vill ta ansvar för.

Det borde finnas en lag som håller löntagare skadelösa , som skall betalas av de som vill vara företagare. Börja med att teckna individuella försäkringar för varje anställd, det ska inte vara den anställdes problem utan företagarnas skyldighet!!

Ingemar Hernefeldt

(Pensionär) Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons