Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingemarsson och Pejcic: Vad gör ditt barn ikväll?

Annons

Våldet är ett multifaktoriellt fenomen och det finns inga enkla lösningar. Men trafikdöden var heller ingen enkelåtkomlig farsot, men med en mängd insatser har trafikdöden halverats medan trafikvolymen mångdubblats.

Tänk om vi kunde börja mäta människors välfärd inte bara i kronor, antal bilar, mobiltelefoner, datorer och liknande, utan också mäta och analysera den socialpsykologiska och emotionella miljön!

Det sägs att vi i Sverige är bäst i världen på att ta hand om våra barn. Men hur sköter vi oss som föräldrar? Är vi de goda förebilder som de borde förvänta sig av oss? Och när ska männen börja ifrågasätta bilden av sin egen manlighet?

Särskilt som vi allt oftare överöses av filmer typ hjältar som James Bond, som helt igenom sina filmer behandlar kvinnor kallt utnyttjande och nedlåtande och där skurkarna dödas på de mest fasansfulla sätt. Barn från krigshärjade länder lär sig snabbt hur främst den manliga råheten genom krig ska lösa alla livets problem.

Om politikernas arbete skall leda till mindre våld bland ungdomar måste humanismen bli en ledstjärna. Samhället måste förmedla en vision av hur unga människor skall växa upp och kunna lösa konflikter med fredliga medel genom humana värderingar. I stället har vi låtit våldet och våldsromantiken gå för långt i ungdomarnas värld, där våld ofta lönar sig och där våld skapar "respekt".

Antisociala förebilder, frånvarande föräldrar och en massmedial överbelastning skapar en känslokyla, en likgiltighet för andra människor. Dagens ungdomskultur har blivit en psykopatkultur med Rambo som idol, och där ökande alkohol- och narkotikakonsumtion inte alltför sällan leder till grovt våld mellan ungdomar. Här måste man fråga sig: Varför dricker/drogar sig Jeppe?

Samtidigt fortsätter debatten om ungdomsvåld i samma spår som de senaste 20 - 30 åren: mer manifestationer, mer konsulenter och mer förståelse. Man ursäktar "milda" våldsamheter på idrottsläktare och många menar att ungdomar inte har något att göra på sin fritid, samtidigt som vuxna inte korrigerar farliga beteenden förrän en ung människa blivit en fulltränad våldsverkare.

I massmedierna kan man alltid hitta något att bli förbannad på, och när de ställer upp med förståelse för angrepp mot stadsjeepar, pälsaffärer eller mord på grund av förföljelse, skapar det en beredskap att låta det radikala syftet ursäkta våldet.

Särskilt oroande är att arbetarrörelsen inte har format sin egen strategi mot den kommersiella psykologins dominans, ty som, vanligt när professionella människovänner är i farten, är det arbetarklassens eller utanförskapets barn som drabbas värst. Få talar om alkoholens roll som ondskans dräng som utlösare av våld, där spriten är ett njutningsmedel för majoriteten, som varken vill eller törs se dess orsak och verkan.

Människors emotionella behov måste få samma betydelse som de socioekonomiska och det är en mycket mer komplicerad fråga. I ett allt hetsigare tempo rasar vi fram mot marknadens och konkurrensens villkor, där utanförskapet och de som kommer efter får betala ett högt pris, som till syvende och sist slår över på oss alla.

Karl Pejcic

ordförande

Solveig Ingemarsson

sekreterare

Socialdemokraternas Tjänstemannaförening

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons