Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingemarsson (s): Alkohol ingen förutsättning för att ha roligt

Annons

Moderaterna, denna gång med hjälp av Susanne Abrahamsson, fortsätter ihärdigt att propagera för längre öppethållande på Västerås krogar (VLT 3 juli). Enligt Susanne är det alldeles för tidigt att gå hem och sova klockan två på morgonen och ifrågasätter nu socialdemokraternas förhållningssätt i frågan och indirekt även kristdemokraternas.

När förslaget om längre öppethållande på våra krogar kom upp på dagordningen, kallades de socialdemokratiska ombuden till en så kallad hearing. Där representanter från Värna Västerås, polisen, VL, personer från restaurangbranschen samt några andra debattörer samlades. Och dessa fick framföra sina synpunkter om förslaget om att låta krogarna ha längre öppettider.

Tyvärr kom ingen representant från polisen, vilket de i efterhand beklagat och bett om ursäkt för. Efter mötets slut fick sedan de socialdemokratiska ombuden framföra sina synpunkter om förslaget.

"Kan ni tänka er att ha öppet era restauranger längre, även om ni inte får servera alkoholhaltiga drycker senare än idag?" frågade jag två restaurangägare. "Nej", svarade de enhälligt. "Då skulle vi inte göra någon avans de sista timmarna, vilket innebär att det inte skulle vara lönsamt att ha öppet längre!"

Ett längre öppethållande handlar alltså inte om någon oskyldig utskänkning av mat och dryck och ha en plats att umgås på. Utan det är genom försäljning av alkoholhaltiga drycker som man gör största vinsten. Detta borde vi tala öppet om och inte uttala anklagelser om överförmynderi. Eller att socialdemokratiska politiker inte vill tillåta vuxna att vara ute och ha roligt.

Moderaterna glömmer i samma andetag också att nämna Värna Västerås´ och polisens vädjan om att inte ha krogarna öppet längre. Den som inte ser, sett eller upplevt drogernas avigsidor bör genast bege sig ut på stans gator och möta alla utslagna människor som driver omkring.

För att inte tala om allt elände inom husens väggar, där barn får lida och ärras i själen för resten av sina liv. Eller att unga människor onyktra på väg hem från krogen slår andra på käften, eller att unga flickor hamnar i sexuellt utsatta situationer, som de aldrig skulle utsätta sig för i nyktert tillstånd.

Alkohol är inte en förutsättning för att ha roligt. Det är i stället ett glorifierat självbedrägeri, som många av oss vuxna bär skulden till.

Och det borde moderaterna propagera emot, inte för. Man kan ha roligt innan klockan slår två, om inte roligare.

Solveig Ingemarsson

Fritidspolitiker för (s)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons