Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen plastinbakad Lögaräng tack!

Annons

"Fantastiskt att något händer i Västerås." Citat ur VLT:s artikel den 5 juli om Mälarscenen och om den höga ljudnivån från sommarunderhållningen på Lögarängen.

Visst, det är positivt att "något händer", äntligen, i Sommar-Västerås. Jag har i flera debattartiklar under senare år efterlyst sommarunderhållning i vår stad. Jag borde då förstås nu vara fullt tillfreds med vad som sig nu tilldrager på Mälarstranden. Men fullt nöjd är jag inte. Jag har nämligen svårt att förstå att underhållning inte skall kunna erbjudas utan att boende i festplatsens närhet skall behöva utsättas för störningar. Det verkar som om att så fort en scen byggs upp och ett anskrämligt jättetält reses så behövs ingen hänsyn tas till omgivande bebyggelse.

Därmed över till festplatsens miljö. Lögarängen var för drygt 60 år sedan en mälarvik, som gick nästan ända upp mot järnvägen. Så blev viken en soptipp, som steg i graderna till att bli spelplan för korpfotboll. Det är inte så länge sedan Västerås, efter många, många års väntan, fick en centralt belägen strandnära äng med plats för solbad, för ett svalkande dopp i Mälaren och med utrymme för enklare sportövningar. Att Lögarängen är populär just för dessa faciliteter har klart visat sig under årens lopp.

I år är den uppskattade ängen så gott som satt ur spel för nämnda övningar. Hela sköna Lögarängen har plastats in. Mot järnvägen har rests ett staket, som är täckt med affischer, som reklamerar för underhållningen och som informerar om "Västerås Mälarstaden". Om nu tågresenärer skall upplysas om "Västerås Mälarstaden" så är säkert en öppen vy mot Mälaren en bättre marknadsföring än ett stålstaket belamrat med affischer!

Även utsikten mot Mälaren har begränsats. En solbadare har nu svårt att kunna njuta av sjöutsikten eftersom det även vid stranden har satts upp ett staket, som är täckt med plast. Varför denna hemska anordning? Är det månne för att undanhålla båtägare att från sjösidan gratis kunna ta del av underhållningen? Är inte det ett positivt inslag i festplatsmiljön i "Västerås Mälarstaden" att en armada av båtar ligger på fjärden och vars besättningar tar del av vad som bjuds från scenen?

Under många år har arbetats med att marknadsföra "Västerås Mälarstaden". Mycket har hänt. Inte minst har Mälarstranden gjorts tillgänglig för promenad och cykling från Östra hamnen till Hakonshus. Lögarängen, som är en sådan populär samlingsplats för västeråsarna, skall givetvis nyttjas för sommarunderhållningar. Men ängen som en citynära lättillgänglig plats för sol och bad får inte ge vika för "plastinbakade aktiviteter".

Det måste gå att kombinera Lögarängens ursprungliga tänkta uppgift att vara en "solsida" i vår stad med att också kunna vara en plats där västeråsare och besökare kan tillbringa sköna sommarkvällar och kunna njuta av underhållning för många smakinriktningar och som inte är störande för omgivningen.

Hoppas att festarrangörerna i planeringen inför kommande Mälarveckor har ett estetiskt tänkande och slår vakt om den härliga Lögarängens miljö och inte saboterar den med plast och andra miljöförstörande inslag.

Hans G Erikson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons