Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen ska skadas i sjukvården

Annons

Landstinget Västmanland bör ha en nollvision. Ingen patient ska komma till skada i sjukvården. Det måste vara målet.

Tusentals personer skadas i den svenska sjukvården varje år. Det är inte acceptabelt. Patientsäkerheten måste ha en större plats i den vårdpolitiska debatten och säkerhets-arbetet i vården måste få starkare genomslag.

Under förra året arbetades en ny handbok fram i händelse- och riskanalys.

Handboken togs fram av Sveriges kommuner och landsting, tillsammans med Landstingens ömse-sidiga försäkringsbolag, Stockholms läns landsting och Östergötlands läns landsting. Den har till syfte att ge en samlad beskrivning av när risk- och händelseanalyser ska genomföras, från beslutet om analys till återrapportering.

För Landstinget Västmanland är det självklart att den nya nationella metoden i händelse- och riksanalys ska tillämpas. Landstingets chefer och medarbetare ska få utbildning i metoden.

För att kunna förbättra patientsäkerheten måste brister i organisationen åtgärdas. I Sverige har vi varit bra på att hitta och straffa enskilda individer, men sämre på att uppmärksamma fel i organisationen.

För att åtgärda bristerna måste dessa uppmärksammas. I dag är det många fel som inte rapporteras, just av rädsla för att hängas ut i media och därmed straffas. Detta är inget som gagnar den enskilda patienten.

Vi måste komma bort från syndabockstänkandet.

Alla kan vi någon gång under pressade omständigheter göra fel. Vad vi måste göra är att underlätta för människor att göra rätt och att förebygga risker.

När landstingsfullmäktige sammanträder den 22 februari kommer de här frågorna att tas upp till behandling.

Landstinget kan inte ha något annat än en nollvision. Ingen människa ska behöva komma till skada i sjukvården.

Rigmor Åkesson

Sjukvårdslandstingsråd (s)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons