Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen tjänar på bostadslöshet

Annons

Den psykiatrireform som genomfördes i mitten av 90-talet skulle ge psykiskt funktionshindrade möjlighet att själva bestämma betydligt mera över sin egen verklighet. Man skulle till exempel ha rätt till en egen bostad och daglig sysselsättning.

När några personer med psykiska funktionshinder tar egna initiativ och skaffar bostad tillsammans i ett brukarstyrt boende i Västerås rycker Länsstyrelsen ut och ifrågasätter deras rätt att bo var de vill. Enligt radion och enligt VLT (22 juli) har deras boende (egentligen fastighetsägaren till boendet) anmälts till åklagare.

Detta har länsstyrelsen uppenbarligen gjort utan att ta någon kontakt med de personer som beslutat om sitt eget boende. På direkt fråga i en radiointervju om Länsstyrelsens ansvar för de boende säger dess tjänsteman att man inte alls har något ansvar mot de boende - det är kommunernas uppgift att ta hand om dem. Detta verkar vara en ur brukarsynpunkt mycket cynisk ståndpunkt. I stället borde alla myndigheter utgå från att mänskliga rättigheter (till exempel boende) ska tillgodoses och att rätt stödinsatser ges till personer med funktionshinder för att möjliggöra för individen att delta i samhällslivet på samma villkor som andra.

Länsstyrelsen säger sig dessutom ha startat processen mot de psykiskt sköra människorna efter en tidningsartikel i Västerås Tidning den 26 oktober 2003, som beskrev hur bra de trivdes i sitt gemensamma boende. Länsstyrelsen skulle kanske göra mera nytta genom att se till att alla som inte har egen bostad eller är missnöjda med sitt boende går i första hand. Det vore bättre än att på arbetstid läsa Västerås Tidning och vara byråkratiska paragrafryttare.

Psykiatrireformens målgrupp beräknades omfatta ca 43 000 personer i landet. I Västerås har kommunen 2003 identifierat närmare 1 000 personer med psykiska funktionshinder. Hur många som saknar bostad och sysselsättning kan bara uppskattas, men psykiatrireformens utredare uppskattade att 10 procent saknar egen bostad och 60 procent saknar sysselsättning. Det skulle för Västerås utgöra cirka 100 personer utan egen bostad. Här kan Västerås stad och länsstyrelsen göra en insats! Motarbeta inte psykiskt funktionshindrades försök att skaffa sig en egen tillvaro.

ROLF ANDERSSON

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons