Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen välfärd utan jobb

Annons

"Vem älskar moderaternas arbetsmarknadspolitik?" Den frågan ställer sig ombudsman Lars Eriksson (s). Eriksson svarar naturligtvis själv genom klassisk skrämselpropaganda kryddat med övertolkningar.

Vår politik går inte ut på "kraftigt försvagad strejkrätt", som Eriksson påstår. Rätten att vidta fackliga stridsåtgärder är grundlagsfäst i Sverige. Det har vi inte ifrågasatt. Jag anser däremot att vi bland annat måste kunna diskutera hur denna strejkrätt utnyttjas.

Dessutom anser jag att det är rimligt att ifrågasätta de nuvarande ersättningsnivåerna i bidrags- och trygghetssystemen samt hur dessa används. Det framgår inte minst av alla rapporter från regeringens egna organ som kons-taterar att beroende på vilka nivåer som väljs i trygghetssystemen så påverkar det människors beteende. I klartext betyder det att människors vilja att gå från bidragsberoende till eget arbete påverkas av ersättningens storlek samt hur lätt eller svårt det är att få ersättning. Eller har Lars Eriksson en annan uppfattning?

Det är i detta sammanhang viktigt att påpeka att tio år med socialdemokratiskt regeringsansvar har inneburit att:

w Långt över en miljon människor i arbetsför ålder går inte till jobbet en vanlig dag. Av dessa människor finns 6 503 öppet arbetslösa i Västmanland. Till detta kommer mer än 4 800 personer som är sysselsatta i arbetsmarknadspolitiska åtgärder, en ökning med över 20 procent på ett år enligt Arbetsmarknadsstyrelsen (Ams). Just i dagarna rapporteras det att ungdomsarbetslösheten aldrig varit högre vid denna tidpunkt på året under hela 2000-talet.

w Trots att vi svenskar blir allt friskare och lever allt längre har vi Europas högsta ohälsotal. Över en halv miljon människor är förtidspensionerade, och ökningen har länge varit högst bland unga människor. Omräknat till heltid är var femte person försörjd genom någon del av bidrags- och försäkringssystemet.

w Överskottet i pensionssystemet är nu endast 9 miljarder kronor. Om inte fler människor kommer i arbete riskerar pensionerna att bli lägre framöver. Med rådande befolkningsutveckling, där allt färre i arbetande ålder ska försörja allt fler äldre, finns det helt enkelt ingen annan utväg än att bryta denna utveckling. Om inget görs kommer vårt gemensamma sociala skydds-nät att kollapsa.

Moderaterna står därför fast vid arbetslinjen. Vi driver att man ska kunna leva på sin lön. Vi lägger konkreta förslag som gör det lönsamt att arbeta jämfört med att bli försörjd på annat sätt. Genom en kombination av stramare bidrag och sänkt skatt för framför allt låg- och medelinkomsttagare kommer det återigen att löna sig att arbeta, vilket det för många människor inte gör i dag.

Moderaterna har presenterat ett program för omstartsjobb för dem som är längst bort från arbetsmarknaden och vi avsätter mer resurser än regeringen till snabb rehabilitering om man blir sjukskriven. Det är genom att människor arbetar som vi kan säkra vårt välstånd, inte genom att låsa in dem i socialdemokratiska bidragsfällor. Tomas Högström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons