Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen vinner på sjukskrivningarna

Annons

Förra torsdagen meddelades det från regeringskansliet att den så kallade medfinansieringen i sjukförsäkringen har lett till en halv miljard i vinst till arbets-givarkollektivet. Denna miljard i vinst skulle enligt den ansvarige ministern bero på att arbets-givaravgifterna har sänkts med mer än arbetsgivarnas kostnader för medfinansieringen. Det låter ju bra, men det är ett intressant sätt att se på verkligheten.

I år går sjukförsäkringen med ett överskott på över 8 miljarder kronor och år 2006 beräknas överskottet att bli över 13 miljarder kronor. Därför har Försäkringskassan nu föreslagit regeringen en rejäl sänkning av sjukförsäkringsavgiften så att den som är arbetsgivare slipper att betala mer än nödvändigt. Regeringen har dock inte återkommit med något förslag för att dra ner företagens finansiering, utan beskriver i stället över-finansieringen som en vinst, det vill säga mellanskillnaden mellan det man tar i dag och det man tog förut ger företaget en "vinst".

Det faktum att medfinansieringen har inneburit ett ökat risk-tagande för den enskilde arbetsgivaren kommenteras inte heller. Både i våra undersökningar och när vi träffar enskilda företagare, så påpekar många att de tvekar och ibland helt avstår från att anställa på grund av den ökade risken att drabbas av sjukfrån-varokostnader.

Minskad överfinansiering och en medfinansiering som får företagare och arbetsgivare att inte anställa kan därmed knappast anses vara en vinst, inte för någon.

Inte för det företag som behöver mer arbetskraft men som måste kalkylera med en högre risk eftersom kostnaden för den anställde kan bli högre än tidigare och definitivt inte för all dem som idag står utanför arbetsmarknaden.

Sänk i stället den totala kostnaden för att ha en person anställd så att alla företag, från stora till små, stimuleras att anställa fler medarbetare.

Helén Selemark

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons