Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget annat land har gjort så mycket för sina invandrare

Annons

VLT rapporterar den 12 november om bostadsbolaget Mimers projekt med målet att med EU anslag skaffa jobb åt en del hyresgäster. Projektet inkluderar också andra medaktörer och riktas mot några socialt utsatta stadsdelar i Västerås.

Detta sker i skuggan av oroligheterna i förorterna till Lyon, Paris, Provence med flera i Frankrike. Flera europeiska länder håller andan och följer med spänning händelseutvecklingen.

Genom en hearing den 19 november 2003, uppmärksammade Bäckby socialdemokratiska förening förortsproblemen. Över hundra personer boende på Bäckby, deltog I hearingen med medverkade representanter från Mimer och flera andra inblandade myndigheter och aktörer. En handlingsplan utarbetades som efterlyste ökad satsning på skola, bostad samt anskaffning av arbete. Följaktligen återkopplades relevanta politiker och tjänstemän till en serie samtal med allmänheten.

VLT har då som nu varit flitig med kontinuerlig rapportering av händelseutvecklingen i Västerås stadsdelar. Denna påtagliga uppmärksamhet ledde till åtgärder som att ett lokalt brottsförebyggande råd har etablerats i stadsdelen.

På VLT:s debattsida den 17 november påminner oss Mats Wiklund om likheterna mellan den franska och den svenska förorten samt att LO och socialdemokraterna inte gör tillräckligt åt problemen. Samtidigt som jag delvis håller med Mats Wiklund så känner jag inte något annat europeiskt land som gör mer för sina invandrare än just Sverige. En annan skillnad är att Frankrike nu betalar ett pris för sin forna kolonialism. Detta trots att regeringen i februari beordrade att franska lärare i sin undervisning ska plädera för kolonialismens positiva effekter, och trots att förortsinvandrarna behärskar det franska språket mycket väl så har problemen ändå ackumulerat.

Men även om problemen med arbete, bostad och skola löses så återstår den ofrånkomliga och i särklass avgörande frågan: Hur ska invandraren känna att han/hon hör hemma här, särskilt om man är född i Sverige? Jo, vi måste rikta våra blickar längre bort, ända till Sydamerika! För där behandlas invandrarna som ländernas infödingar, med värme och stor värdighet. Man välkomnas oavsett ursprung eller religiös tillhörighet och får aktivt delta i det politiska systemet som övriga i samhället.

Det är därför som det krävs ett strukturerat politiskt arbete i genuin demokratisk anda där invandrarens okränkbara rätt tillvaratas. Det är viktigt att på arbetsplatsen bjuda in den utländska arbetskamraten till kaffegemenskapen, att i skolan stävja all form av rasism och att vid köksbordet hemma prata och övertyga varandra om att människor kan födas olika men alltid ska kunna åtnjuta samma mänskliga rättigheter. Dessa rättigheter ska man hävda var helst på jorden man befinner sig.

Fayad El-Natour

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons