Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget höger-vänster-val den 13 juni

Annons

Valet till Europaparlamentet den 13 juni är inget höger-vänster-val. Det är ett val om värderingar som handlar om vilket Europa som barnen ska växa upp i. För oss kristdemokrater är ett mänskligare Europa ett Europa som tar upp kampen mot konflikter, terrorism, orättvisor och otrygghet, intolerans, nationalism och egoism.

När socialdemokraterna nu blåser till strid i pseudofrågor som tjänstedirektivet så hamnar fokus avsiktligt fel och framtidsfrågorna för Sverige och Europa dribblas bort. Den Europapolitik som den socialdemokratiska regeringen fört har också varit otydlig.

Hoten mot samhället är mer diffusa och olikartade än någonsin. Terrorn skördar nya offer. Det verkar omöjligt att förutsäga var och mot vem nästa attack ska ske. Den organiserade brottsligheten växer sig också starkare var dag som går. Med hjälp av ny teknik, inte minst internet, blir kriminell verksamhet anonym och svåråtkomlig. Barnpornografi, narkotikasmuggling och kvinnohandel rör sig i det närmaste fritt över våra gränser.

EU måste ta striden mot terror och brottslighet. Då krävs ett långtgående samarbete mellan svensk polis, tull och rättsväsende och deras motparter i övriga 24 EU-länder. Det ogillar både vänstern och miljöpartiet. I Sverige krävs också att tullen får resurser att arbeta på effektivt sätt i stället för att som socialdemokraterna lägga ner tullen i Västerås.

Tusentals flyktingar dör varje år på väg in i eller genom Europa. Skrupelfria gangsters skor sig på andra människors lidande, eftersom människohandel är lukrativ och relativt riskfritt.

Straffen för människohandel bör skärpas och vara lika över hela Europa så att inga kryphål i lagstiftningen kan utnyttjas. Men samtidigt får inte offren glömmas bort. De måste ges möjlighet att begära asyl och få begäran prövad så snart som möjligt.

EU är också en av de aktörer som kan bidra till en fredlig utveckling i världen genom bistånd för demokrati och utveckling. För att "mänsklig tillväxt" ska kunna omfatta alla människor måste vi i vår del av världen anstränga oss mer. Ett ökat stöd till utvecklingsländerna tar bort grogrunden för terrorism och bidrar till att färre människor behöver fly sitt land.

Den 1 maj var i år en historisk dag väl värd att fira. Genom EU:s östutvidgning välkomnades tio nya medlemsländer in i gemenskapen. De flesta av dessa är Central- och Östeuropeiska länder som under de senaste 15 åren lyckats göra sig av med kommunismens ok. Deras EU-medlemskap är en hyllning till demokratin och freden, som slutgiltigt förpassar järnridån till historiearkiven.

Det finns anledning att glädjas över socialdemokraternas nederlag i riksdagen om övergångsregler för de nya länderna - sådana regler hade bidragit till att skapa ett A- och ett B-lag inom EU som rimmar illa med principen om alla människors lika värde. Det hade varit en skam att med armbågen bjuda in dessa länder, som kämpat hårt för att byta förtryck mot frihet.

De globala utmaningarna, oavsett om de handlar om svåra miljöföroreningar och utarmning av naturresurser eller kampen mot terrorism, konflikter och fattigdom, måste vara EU:s utmaningar. Ett EU troget sina värderingar om tolerans, solidaritet, demokrati och respekt för mänskliga rättigheter och kulturell mångfald måste vara öppet och drivande för gemensamma lösningar på internationella problem.

Med förenade krafter kan EU:s 25 medlemsländer ta ledningen och verka för att fred och demokrati sprids över världen. EU:s grundläggande principer och värderingar måste gälla för en mänsklig tillväxt, för ett mänskligare Europa.

TORSTEN LINDSTRÖM HOLGER GUSTAFSSON

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons