Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget skattestöd till ladugård

Västerås stad ska behandla alla invånare lika och ge alla samma förutsättningar.

Annons

I ett förslag från Socialdemokraterna föreslås att det ska byggas en ny ladugård i Gäddeholm där det nya arrendet inte fullt ut täcker kostnaderna för investeringen.

I förslaget uttrycks det att: ”Arrendehöjningarna täcker dock inte hela kostnaden för investeringen på grund av dålig lönsamhet i mjölkproduktionen.” Att subventionera en enskild näringsidkare på grund bristande lönsamhet i produktionen innebär att en enskild näringsidkare gynnas vilket inte är inte förenligt med kommunallagen.

Att bygga och hyra ut ladugårdar är i grunden inte en kommunal verksamhet. Kommunen ska inte finansiera byggnation av en ladugård där arrendet inte täcker investeringskostnaden, även om staden äger marken.

I stället måste antingen ladugårdsbyggnationen anpassas så att underskott inte uppstår eller att arrendatorn erbjuds att köpa ladugård med den tillhörande mark som behövs för att långsiktigt kunna bedriva verksamheten.

En anpassad byggnation till ekonomiska förutsättningar kan uppnås via ett bantat utförande, genomföra en upphandling av byggnationen eller höjning av arrendet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons