Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget tvång för hyresgästerna

Annons

Riksdagsledamoten Jörgen Johanssons artikel den 3 november visar att han är dåligt underrättad om reglerna på hyresmarknaden.

Han påstår att Hyresgästföreningen fått en roll att företräda alla (min kursivering) hyresgäster i förhandlingarna. Sanningen är att en stor grupp hyresgäster - mellan 10 och 15 procent - själva avtalar med värden om hyran. Den möjligheten finns nämligen i hyresförhandlingslagen sedan många år. Hyresgästerna har alltså valfrihet på den punkten. Att så stor andel av hyresgästerna väljer att ha Hyresgästföreningen som förhandlare är naturligtvis glädjande för oss. Att inskränka den valfriheten vore ett övergrepp mot hyresgästerna. De som vill kan också bilda en egen förening för att förhandla om hyran. Det förekommer, även om det inte är vanligt.

Jörgen Johansson påstår att Hyresgästföreningen förhandlar "utan krav på att förhandla fram hyror enligt hyresgästernas allmänna värderingar". Även det är fel. Hyresgästföreningen är givetvis underkastad de krav som ställs i hyreslagen, som bland annat innebär att hyrorna ska sättas i enlighet med hyresgästernas allmänna värderingar.

Jörgen Johansson tar upp hyressättningsavgiften. Enligt hyresförhandlingslagen har Hyresgästföreningen rätt att begära ersättning av hyresgästerna för sitt förhandlingsarbete. "Avgiften gäller vare sig man är medlem i hyresgästföreningen eller inte" , skriver Johansson. Och det stämmer. Men han nämner inte att Hyresgästföreningen enligt hyresförhandlingslagen är skyldig att förhandla för hyresgäster som vill ha Hyresgästföreningen som förhandlare - alltså också för dem som inte är medlemmar. Det har av lagstiftaren setts som ett skydd för hyresgästerna. Då är det rimligt att de som inte är medlemmar betalar en avgift till föreningen för dess förhandlingsarbete. Den hyresgäst som inte vill ha Hyresgästföreningen som förhandlare betalar ingen avgift.

Hyresgästföreningen är inte främmande för att förhandla om hyran bara för medlemmarna. Sist det var på tapeten ökade föreningens medlemsantal kraftigt.

På en punkt är Jörgen Johansson och jag eniga - att tvingas att finansiera en verksamhet som man kanske inte sympatiserar med är demokratiskt vidrigt. Men när det gäller hyresförhandlingarna och hyressättningsavgiften finns inget tvång. Man kan själv välja om man vill ha Hyresgästföreningen som förhandlare eller inte.

Peder Palmstierna

När det gäller hyresförhandlingarna och hyressättningsavgiften finns inget tvång. Man kan själv välja om man vill ha Hyresgästföreningen som förhandlare eller inte, skriver Peder Palmstierna, presschef Hyresgästföreningen, i en kommentar till Jörgen Johanssons debattinlägg den 3 november.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons