Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingvar Nordén: Cykelfällan bra för miljö och folkhälsa

Göran Westman och Bengt Wiktorsson, från Motororganisationen FMK, avvisar – bland annat med miljön som skäl – Transportstyrelsens förslag att införa väjningsplikt för bilister vid cykelöverfarter.

Annons

Jag anser att det är ett bra förslag ur miljö- och folkhälsosynpunkt. I dag har vi olika regler beroende på de lokala trafiklösningarna. Med förslaget får vi en gällande regel.

FMK hävdar att bilisterna kommer att tvingas till onödiga stopp och att detta kommer att öka utsläppen. Där håller jag med men vill FMK verkligen minska utsläppen så finns det effektivare förslag att stödja.

Jag har föreslagit dåvarande Trafiksäkerhetsverket och Kommunikationsdepartementet att se över möjligheten att införa väjningsplikt för fordon som ska svänga ut i en T-vägskorsning. Bilister som ska svänga ut från den anslutande vägen måste ju minska farten betydligt och kan lätt stanna utan större miljöpåverkan. Däremot, som nu är, att tvinga dem som ska rakt fram att stanna orsakar mycket stora utsläpp.

Hälften av alla bilresor i landet är kortare än fem kilometer och närmare 80 procent i tätort är kortare än tre till fyra kilometer. Skulle bara en procent av bilåkandet i Sverige föras över till cykel skulle bensinförbrukningen minska med 55 miljoner liter (Gröna draken 2/05).

Det finns en liten latmask hos de flesta av oss. Den gör allt för att få oss att ta bilen och påminner därför om regnväder, snö, kyla och krossgrus som orsakar punkteringar för cyklisterna! Den viskar också om att man som cyklist i flera cykelöverfarter måste stanna och lämna företräde till bilisterna och vid övergångsställen dessutom kliva av cykeln!

Jag har cyklat till jobbet i hela mitt liv och jag har i snitt haft sex kilometer till jobbet. Hade jag tagit bilen så hade jag påverkat miljön negativt genom avgaserna och partiklarna från däck och bromsbelägg.

Dessutom hade jag bidragit till sämre folkhälsa – min försämrade kondition och föroreningarnas negativa påverkan på andra människor!

Västerås

Ingvar Nordén

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons