Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingvar Nordén (kd): Tänderna - snart en del av kroppen

Annons

Hör tänderna inte till kroppen? Den frågan får jag ofta i mitt uppdrag som landstingsråd med ett särskilt ansvar för tandvården. Personerna är upprörda över att det är för dyrt att gå till tandläkaren och att tandvårdskostnaderna inte ingår i sjukvårdens högkostnadsskydd.

Ja, det kan vara dyrt att gå till tandläkaren. Sedan 1999 - när prissättningen för tandvård blev fri - är Sverige ett av de länder där tandvårdskostnaderna ökat mest. Samtidigt har patienterna fått betala mer för sin tandvård.

Därför har regeringen beslutat att satsa mer pengar på tandvården. Det statliga tandvårdsstödet kommer att fördubblas - från dagens tre miljarder till drygt sex miljarder från den 1 juli 2008. Patienterna kommer att märka skillnad.

En tandvårdscheck vartannat år införs för att stimulera patienterna till regelbundna förebyggande tandvårdsbesök, samtidigt som ett förstärkt högkostnadsskydd för tandvård införs för dem med de största behoven. Det innebär att för kostnader mellan 3 001 och 15 000 kronor betalar patienten hälften. Över 15000 kronor betalar patienten endast 15 procent. Det betyder att kostnaderna därmed blir betydligt lägre än idag.

Reformen innebär dessutom att det blir lättare för patienten att jämföra priser mellan olika tandläkare.

Satsningen innebär att "tänderna närmar sig kroppen", samtidigt som vikten av förebyggande insatser av såväl individ som samhälle betonas. Vi kommer inom landstingsalliansen att följa utvecklingen samt fortsätta att arbeta för att västmanlänningarna ska ha tillgång till såväl förebyggande

insatser som högkvalificerad tandvård. Detta gör vi för att friska tänder inte bara är en utseendefråga. Forskning visar nämligen att god tandstatus minskar risken att drabbas av flera sjukdomar. Därför är satsningar på tandvård också en satsning på folkhälsan!

Ingvar Nordén

landstingsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons