Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingvar Nordén (kd): Vård och omsorg inom psykiatrin förstärks

Annons

Kristdemokraterna har i många år i såväl riksdagen som landstinget lagt förslag om satsningar på psykiatrin. Många människor har inte fått den vård och det stöd som de behövt. Efter intensivt arbete av socialminister Göran Hägglund gör nu regeringen en kraftfull satsning på den psykiatriska vården. De förslag som alliansen lagt fram kommer att förebygga att människor utvecklar psykisk ohälsa och förbättra rehabiliteringen av de redan psykiskt sjuka.

Regeringen har redan levererat en miljard kronor för åren 2007 och 2008 för att utveckla psykiatrin. Nu tas nästa steg. De 2,7 miljarder kronor som nu avsätts för åren 2009-2011 kommer att förbättra vården ytterligare.

Det är en självklarhet för oss kristdemokrater att människor som drabbas av psykisk ohälsa ska få den vård som de behöver. Nu förstärks såväl den psykiatriska vården som omsorgen. Möjligheten för personer med psykisk funktionsnedsättning att få en meningsfull sysselsättning betonas särskilt.

Ytterligare medel avsätts till barn och ungdomspsykiatrin, till utbildning och kompetens för personal inom vård- och stödverksamheter och till kvalitetsutveckling.

Att vara efterfrågad och känna sig behövd är viktigt för alla människors välbefinnande. Många med psykisk funktionsnedsättning har förmåga att arbeta, men har inte fått den möjligheten. Beräkningar säger att 10000 människor är i en sådan situation. I första omgången bedöms 1500 -2000 av dessa få hjälp. Meningsfull sysselsättning kan hjälpa människor att återfå hälsan. I den kommande budgeten finns ett långsiktigt ekonomiskt stöd till landets kommuner för att stärka deras möjlighet att erbjuda arbete och sysselsättningsrehabiliterande tjänster. Dessa kan efter upphandling erbjudas av intresseorganisationer. Det är mycket positivt.

Förstärkningen av barn- och ungdomspsykiatrin fortsätter. Även om väntetiderna i Västmanland i stort sett är inom garantin så är de på många håll i Sverige orimligt långa. Att snabbt få hjälp kan vara avgörande för tillfrisknandet.

Psykiatrisatsningen är för dem som inte alltid kan tala för sig själva!

Ingvar Nordén

gruppledare för kristdemokraterna

Landstinget Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons