Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Installationsorganisationen EIO:Elfel orsakar bränder för miljardbelopp

Vissa stora bostadsbolag saknar planer för förnyelse av rekordårens elinstallationer. Och andra drar ner på ombyggnadstakten av ekonomiska skäl.

Annons

Samtidigt uppger ett av de största försäkringsbolagen att 20-30 procent av alla bränder i Sverige orsakas av elfel till en kostnad av ungefär en miljard kronor varje år. Det visar en fördjupad enkät med bostadsbolag och sakkunniga inom bostadsmarknaden som vi i bransch- och arbetsgivarorganisationen Elektriska installatörsorganisationen EIO låtit ta fram.

De omfattande behoven av att förnya 1960- och 70-talens flerbostadshus ställer stora krav på fastighetsägarnas resurser, oavsett om dessa är privata, allmännyttiga eller bostadsrättsföreningar.

Vår analys visar att många åtgärder konkurrerar om tillgängliga resurser och att det kan vara svårt att motivera kostnaderna för att höja elsäkerheten hos fastighetsbolagen. Men som fastighetsägare bör man se över alla kablar som är äldre än 25 år.

Vi ser alltså ett snabbt växande behov av att förnya elinstallationer i bostäderna från rekordåren 1961-75. Enbart i flerbostadshus finns det omkring 830000 lägenheter från perioden, och till och med 2006 hade endast omkring en femtedel av dessa moderniserats. För att klara förnyelsen av rekordårens bostäder inom cirka 15 år behöver ombyggnadstakten öka från de senaste årens cirka 10000 till upp emot 50000 lägenheter per år.

Förnyelsebehoven i det aktuella bostadsbeståndet omfattar det mesta - från el- och vvs-installationer till fasader, tak, fönster och balkonger. Med cirka 46 miljoner kvadratmeter i rekordårens flerbostadshus att rusta upp skulle kostnaderna hamna över 200 miljarder kronor, och då ingår inte all energieffektivisering.

Behoven att förnya elinstallationer beräknas beröra minst 650000 lägenheter inom 10-15 år. Detta utöver de behov som finns kvar i det äldre beståndet från 1930-50. Förutom att byta ut äldre ledningar med tyg- eller plastisolering handlar det om att öka elsäkerheten genom installation av jordade elledningar, jordfelsbrytare och fler vägguttag.

Fler datorer och stora tv-skärmar ställer dessutom högre krav på elförsörjningen.

De snabbt växande upprustningsbehoven i rekordårens bostäder visar alltså hur politisk styrning av byggandet kan få konsekvenser långt fram i tiden.

Hans Enström

vd för Elektriska installatörsorganisationen EIO

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons