Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Investera i en legal streetracebana i Mälardalen!

Återigen har debatten om streetracingens vara eller inte vara tornat upp sig i medierna. Samtidigt visar myndigheterna i de olika kommunerna ett kompakt ointresse för att investera i en legal streetracebana.

Annons

En 201-meters streetracebana kostar cirka 3,5 miljoner, enligt beräkningar från Malmö kommun, och då tillfredställs ett intresse från tusentals ungdomar. När skall kommunpolitikerna i Mälardalen börja intressera sig för aktiviteter som ligger i tiden i stället för slentrianmässiga gåvor till etablerade sporter? Allt behövs men det måste finnas en känsla för det som är viktigt för ungdomen i nutiden.

Streetrace är en livsstil för dessa utövande ungdomar och den får kontinuerligt nya sympatisörer. Den växer ständigt och därför krävs det en offentlig tävlingsplats, gärna i samarbete mellan Mälardalens kommuner, där tävlande och åskådare kan njuta av sporten under kontrollerade förhållanden. Det bästa sättet att göra tävlingarna säkra är att de lokala racingföreningarna tar ansvaret för arrangemanget tillsammans med polismyndigheten.

En officiell bana i Mälardalen skulle få massor av entusiaster att känna gemenskap med likasinnade och samtidigt skulle de få utveckla sin kunskap i bilkörning, bilskötsel, fordonsteknik, mekanik. trafiksäkerhet och inte minst få ett stimulerande erfarenhetsutbyte som skapar solidaritet och ansvarskänsla.

Vid en legal streetracetävling i Jämtland, som fick stort beröm av polisen, kom det över 10000 åskådare. Det visar att det finns ett stort uppdämt behov av sådana här arrangemang.

En viktig faktor att belysa är att det är fler och fler flickor som dras till sporten med sina bilar.

De illegala tävlingar som anordnas runt om i landet kan vara livsfarliga för de tävlande och åskådarna, eftersom det hela tiden finns en beredskap att snabbt förflytta sig när polisen kommer. Ett samarbete mellan polis och de lokala motorklubbarna skulle utveckla ungdomarnas solidarietetskänsla mot samhället och bespara polisen den kostsamma uppgiften att jaga runt och leta illegala streetraceåkare.

Polisen måste väl känna ett större engagemang för att jobba med förebyggande verksamhet och därmed skapa säkerhet, som är positivt för samhället, än att irritera entusiaster som vill utöva sitt fritidsintresse?

Alf Karlman

Stora Sundby

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons