Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IOGT-NTO: Det alkoholrelaterade våldet måste minska

Folknykterhetens vecka sammanfaller i år med Valborg och första Maj. Det är en vecka då IOGT-NTO för ut sin vision om ett samhälle, en värld, där alkohol och andra droger inte hindrar människor att leva ett fritt och rikt liv.

Annons

Ett hinder för ett fritt och rikt liv är våldet. Våld mot kvinnor och barn, gatuvåld, läktarvåld och krogvåld är beskrivningar på företeelser som vi, motvilligt, har fått vänja oss vid. Många säger att våldet måste få ett slut men få talar om den utlösande faktorn. Om vi vill se en minskning av våldet måste vi minska det alkoholrelaterade våldet.

Vid åtta av tio misshandelsfall är förövaren alkoholpåverkad och i hälften av fallen också den som blir slagen. IOGT-NTO ställde nyligen en fråga till svenska folket om de känt obehag på grund av människors berusning vid besök på en restaurang, pub, nattklubb eller liknande. Över 40 procent säger sig ha upplevt obehag när de gått ut! Är det rimligt? Man går ju ut för att koppla av och ha kul!

På tio år har alkoholkonsumtionen i Sverige ökat med 20 procent - en ökning som har direkt koppling till ökat våld. Det är naivt att tro att vi kan minska våldet utan att minska drickandet. Hur gör vi? Tro inte att allt vilar på regering och riksdag.

Mycket går även att göra lokalt och som enskild medborgare.

Krogarna är en nyckelplats för att minska alkovåldet. Det ska vara kul att gå på krogen! Kommunen har ett stort ansvar för vilka som får servera alkohol och på vilka tider. Krögaren har sitt ansvar att inte servera redan berusade människor, så kallad överservering.

Fyra av tio i vår enkät ansåg att krogpersonalen inte tar det ansvaret.

Öppettiderna då? IOGT-NTO frågade dem som borde veta, det vill säga våra 21 länspolismästare, hur ytterligare begränsningar i öppettider på krogen skulle påverka våldsbrotten och polisens arbete. Över 70 procent menade att våldsbrotten då skulle minska. En klar majoritet av länspolismästarna ser alltså ett samband mellan öppettiderna på krogen och det våld vi ser i samhället.

Sist men inte minst: langningen måste stoppas, främst för ungdomarnas skull. Varenda vuxen som hör talas om ett telefonnummer, en parkeringsplats eller ett garage där smuggelsprit säljs måste ta sitt ansvar och kontakta

polisen.

Per-Erik Lundberg

distriktsordförande

IOGT-NTO Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons