Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IOGT-NTO: Det är för tyst om drogutvecklingen

Annons

Alkoholkonsumtionen bland många unga ökar. Den gångna hösten har det på många akutsjukhus kommit in dubbelt så många tonåringar med livshotande alkoholförgiftningar som under förra året, och då har inte lucia och nyårshelgen räknats med. Flera har måst intensivvårdas, några till och med i respirator, för att överleva.

Samtidigt visar statistiken att allt fler unga tonåringar väljer att inte dricka alkohol alls, och den gruppen har aldrig varit större sedan 1970-talet. Det finns alltså två tydliga utvecklingar - färre tonåringar dricker, men de som dricker, dricker mer och på ett våldsammare sätt än tidigare. De dricker snabbare och allt starkare alkoholdrycker.

Ungdomarna har sett på filmer, i hemmet, ute på fester och bland kompisar, att sprit får hämningarna att släppa. Grupptrycket eller glädjen över att få tillhöra en grupp kan få vilken ordentlig ungdom som helst att dricka sprit och göra dumheter som de aldrig skulle göra i nyktert tillstånd.

Vuxna har länge vetat om att ungdomar dricker för att bli berusade och "ha kul". Men vad gör föräldrarna för att stoppa denna felaktiga inställning till att "ha roligt"? Hur många tar ansvar och förändrar denna felaktiga ungdomsattityd? Är de själva förebilder för det unga släktet?

Hiv sprids snabbare än någonsin i Sverige. Antalet som smittats inom landet har på bara ett år fördubblats. Alkoholens roll för spridningen av sjukdomen kan inte längre negligeras. Studier från Europa liksom från utvecklingsländer som Laos och Uganda

visar att alkoholkonsumtion leder till ett mer riskfyllt sexuellt beteende och bristande användning av kondom. Forskning visar också att immunförsvaret försvagas vid alkoholkonsumtion och att många våldtäkter begås under påverkan av alkohol.

Dessutom har handeln med alla sorter av narkotikapreparat ökat i hela Europa, och attityden till knarket blir allt mer liberal även i Sverige. Särskilt som det är svårare att upptäcka att det används.

Och mitt i all avskräckande information om drogutvecklingen i vårt land, råder det i den politiska sfären stor tystnad - ända från regeringshåll och ned till kommunerna. Det som debatteras mest är moderaternas krav på längre öppethållandetider på restaurangerna, lägre skatt på sprit och bort med spritmonopolet. I stället ställs större krav på poliskåren och landstingen, som ska hålla efter allt elände som följer i drogernas spår.

Det är dags att stoppa dubbelmoralen i Sverige! Först när var och en - särskilt vi vuxna - börjar erkänna drogernas negativa och folkhälsofarliga verkan samt, ändrar attityden till "att ha roligt" är detsamma som alkohol, då först kommer det uppåtgående missbruket att minska.

Det räcker inte heller med att politikerna enbart lämnar över ansvaret för drogmissbruket till tjänstemännen och skolans folk. Det behövs mycket starkare och mer kraftfullt framträdande och tydligare avståndstagande från våra politiska företrädare än vad som hittills visats.

Thure JadestiG

solveig ingemarsson

IOGT-NTO Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons