Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IOGT-NTO: Förläng inte öppettiderna på krogen

Annons

Politikerna i Västerås stad har börjat vackla i frågan om serveringstider på krogen. Antingen har de ändrat sig av egen kraft eller så har de utsatts för påtryckningar/ansökningar från krognäringen.

Nu funderar de på att förlänga de permanenta tiderna på restaurangerna för alkoholservering, från klockan 02.00 till klockan 03.00. En timme hit eller dit har väl ingen betydelse, eller har det det?

I alkoholfrågan är det inte ovanligt att politiker fattar beslut mer utifrån känslo-mässiga och personliga perspektiv än utifrån vad forskningen och verkligheten säger. Den totala alkoholkonsumtionen har minskat i landet under de senaste åren (införselspriten medräknad).

Men tittar man närmare på siffrorna så visar det sig att alkoholkonsumtionen för dem som dricker mycket alkohol har ökat kraftigt. Det finns både nationella och internationella studier som visar på att många av de personer som besöker krogen har en hög total alkoholkonsumtion. Detta gäller speciellt för de personer som besöker krogen sent.

Det har också visat sig att de som är storkonsumenter av alkohol också är positiva till förlängda serveringstider och minskad tillsyn. Försäljning av alkohol senare under natten visar på en högre blodalkoholhalt på gästerna. Begränsningar av serveringstider ger färre mordfall, misshandel och olyckor.

Det finns berusningsstudier som är gjorda i Sverige inom ramen av projektet "Ansvarsfull alkoholservering" som visar på att serveringspersonalen har en hög tolerans för vad som är "märkbart berusad" och tillåter en hög alkoholkonsumtion hos gästerna.

Krogarna vill förmodligen sälja så mycket alkohol som möjligt inom de lagar och regler som finns. Men höjs toleransen för vad som är tillåten berusningsgrad på krogen så vet vi att många kommer att hamna i problem som bråk, misshandel och rattfylleri men också i medicinska problem som skador och sjukdomar. Mångas hälsa kommer att äventyras.

Enligt alkohollagen som är en social skyddslagstiftning skall krogpersonalen ansvara för sina gäster genom att förebygga och minska berusningsdrickandet och att förebygga och minska risken för sociala och medicinska skador.

Det kan vara ett feltänk från krogarnas sida att ha längre öppettider. Risken är nämligen stor att gästerna kommer ut på krogarna allt senare. De hinner med flera förfester innan de kommer ut på krogen. Den försäljningsvinst som krögarna vill göra på gästerna finns inte eftersom gästerna är allt för berusade redan när de kommer.

Det är serveringspersonalen som har den svåra uppgiften att kontinuerligt bedöma påverkansgraden. Vi ifrågasätter vilka möjligheter de har att hinna med detta innan det är försent eftersom serveringen oftast sker i en stressig miljö.

De extrakostnader som krögaren får på grund av ökade personalkostnader måste de få tillbaka genom att ha en hög alkoholförsäljning den sista timmen om det ska löna sig att ha öppet. Det innebär att gästen kommer att ha sin högsta berusningsgrad när den lämnar krogen. Det är inte ovanligt att vi får läsa i pressen om bråk och misshandel som skett utanför krogar.

Det är inte enbart kommunen som har kostnader för alkoholproblemen utan också sjukvården. Av den anledningen så skulle det inte vara mer än rätt att också landstingspolitikerna fick uttala sig om vilken alkoholpolitik kommunerna ska driva.

IOGT-NTO Västmanland kräver att Västerås stad beslutar att inte förlänga de permanenta öppettiderna för alkoholservering på restauranger.

Per-Erik Lundberg

distriktsordförande

IOGT-NTO Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons