Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IOGT-NTO: Höj alkoholskatten och satsa på förebyggande åtgärder

Alkoholkonsumtionen i Sverige har ökat med drygt 20 procent sedan 1990-talet. I dag dricker vi drygt nio liter ren alkohol per person och år och konsekvenserna börjar synas.

Annons
Krökandet ökar. I dag dricker vi drygt nio liter ren alkohol per person och år och konsekvenserna börjar synas, skriver Anna Carlstedt.

Antalet fall av skrumplever – den tydligaste indikatorn på alkoholism bland befolkningen – har ökat med 83 procent bland kvinnor och 65 procent bland män.

Bakom siffrorna gömmer sig tragedier. Barn växer upp med missbrukande föräldrar, misshandel, rattfylla och förstörda liv.

Orsaken till allt det här är politiska val. Politiker har sänkt alkoholskatten, höjt införselkvoterna, tillåtit alkoholreklam, och låtit antalet serveringstillstånd rusa i höjden.

Inför valet ville åtta av tio riksdagskandidater sänka totalkonsumtionen av alkohol. Det är bra eftersom det bästa sättet att minska alkoholskadorna är att minska totalkonsumtionen.

Trots god vilja är det tyvärr brist på förslag på hur man ska göra. Den enda alkoholpolitiska fråga som lyftes i valrörelsen, förutom alkoholskatten, är gårdsförsäljningsfrågan.

Det är dags att vända på steken, dags att börja föra en politik som inte ökar alkoholskadorna utan minskar dem.

Här presenterar vi sex förslag för att minska alkoholskadorna.

w Stoppa gårdsförsäljningen. Centerpartiet drev gårdsförsäljning som en av sina valfrågor. De gjorde det trots att de vet att Systembolaget kommer att hamna inför EU-domstolen. Trots att vi då riskerar Systembolaget och hela den svenska alkoholpolitiken. Konsekvenserna skulle bli enorma.

w Bättre tillsyn på krogen. Varannan svensk har upplevt alkovåld på krogen. Trots det förlorar praktiskt taget inga krogar serveringstillståndet på grund av att de inte klarar alkoholserveringen.

Kommunerna har ett ansvar för att minska våldet. Det är dags att de börjar ta det.

w Bättre stöd till missbrukarnas barn. Bara 1,5 procent av de barn som lever med missbrukande föräldrar får stöd från kommunen i form av stödgrupper. Det är alldeles för lite. Satsa på uppsökande verksamhet så att barnen får det stöd de behöver.

w Fler alkoholfria miljöer. Många människor vill inte umgås i miljöer där folk är fulla. Det är alkoholister som är rädda för att falla dit igen, unga som inte ska dricka, gravida, de som har jobbiga erfarenheter av andras drickande, bilförare och alla vi som helt enkelt inte känner för att dricka.

Bristen på alkoholfria miljöer leder till isolering för många människor, och de som egentligen inte ska dricka gör det ändå.

w Stoppa alkoholreklamen. Enligt Världshälsoorganisationen WHO är det ingen tvekan om att alkoholreklamen påverkar och ökar konsumtionen hos ungdomar.

Trots detta ökar alkoholreklamen i Sverige dramatiskt. Från investeringar på 8 miljoner kronor år 2000 till 369 miljoner 2008.

w Höj alkoholskatten och satsa pengarna på förebyggande verksamhet. Båda blocken ville inför valet höja alkoholskatten med drygt 1 miljard kronor. Det motsvarar inte ens realprisminskningen på alkohol de senaste åren.

Eftersom alkoholen kostar omkring 100 miljarder varje år, och skatteinkomsterna ligger kring 10 miljarder, är det knappast tillräckligt.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons